Piros földitök (Bryonia dioica).

A tökfélék családjába tartozik a piros földitök (Bryonia dioica). A növény elsősorban Afrikában honos, de Európában is találkozhatunk ezzel a mérgező növénnyel. A piros földitök nagyon kedveli a tápanyagban gazdag területeket, a gyomtársulásokat és az ártéri szegélytársulásokat.

A növénynek minden egyes része mérgező. Népiesen nevezik még csúzrépának és görnyének is. Hazánkban is találkozhatunk piros földitökkel, ezzel a furcsa kinézetű, ám annál veszélyesebb növénnyel, leginkább az ország nyugati felében.

A piros földitök a földön elterülve éldegél, kapaszkodásban a növényi kacsok segítik. Kétlaki növényről van szó, ugyanis hím és nőivarú példányai is vannak. Piros színű bogyói 6-8 milliméteresek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A középkorban nem foglalkoztak azzal a ténnyel, hogy a növény mérgező, előszeretettel alkalmazták hashajtásra és hánytatásra. Varázslatos növénynek is gondolták, hiszen a piros földitök gyökere emberalakot formáz meg. Gyakran kezeltek vele sebeket, pontosabban a sebbe került idegen anyagokat távolították el a segítségével. Nemcsak sebkezelésre használták, hanem előszeretettel alkalmazták köszvény és reuma esetén is.

A növény mérgező. Már néhány bogyó elfogyasztása is hányással, hányingerrel járhat együtt. De fogyasztása okozhat szédülést és akár még légzési nehézségeket is. Terhes nőknél vetélést okozhat, de fogyasztása akár vesekárosodáshoz is vezethet. A növény gyökere a háziállatok számára jelenthet fokozott veszélyt. A növény nedve bőrirritációt válthat ki. A baromfiak is előszeretettel kóstolják meg ezt az érdekes növényt, azonban a növény levelének elfogyasztása az ő pusztulásukat is okozhatja.

A piros földitök hatóanyagai a glükozidok, az alkaloidok, de cserzőanyagokat is tartalmaz. Aki nem ismeri a növényt, könnyen eshet abba a hibába, hogy hazaviszi és a gyógyító természetben bízva erre a növényre támaszkodik. Egyes feltételezések szerint a fiatal tavaszi hajtásai nem mérgezőek, ám sok fitoterapeuta egyáltalán nem javasolja a kipróbálását. Habár a régebbi időkben a gyökerek nedvét használták hashajtásra, illetve kis mennyiségben használva a köhögést csillapították a segítségével, azonban jobban tesszük, ha nem kísérletezünk vele. Ez a növény ugyanis nemcsak az állatokra jelent veszélyt, de az ember halálát is okozhatja.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*