Porrá őrölt kurkuma fehér, négyszögletes tányéron.

Nem kedveli az indiai ételeket? Egy új tanulmány pedig arra mutat rá, hogy az indiai konyha egyik legkedveltebb fűszere, a kurkuma nagyon is egészséges. A kurkuma egyik összetevője ugyanis segíthet javítani az idősebb emberek hangulatát és emlékezetét.

A kurkuma számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Egy tanulmány például arról számolt be, hogy ez a fűszer segíthet a hasnyálmirigyrák kezelésében, míg más kutatások szerint segíthet az Alzheimer-kór és a stroke kezelésében.

A kurkuma bőségesen tartalmaz kurkumin nevű vegyületet, amely olyan különlegessé teszi ezt a fűszernövényt. A kurkumin egy kitűnő antioxidáns, azaz megvédheti a sejteket a szabad gyökök okozta károktól, mindemellett erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

Egy vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy azok a betegek, akik naponta kétszer vettek be kurkumint, 28 százalékos javulást mutattak a memóriateszteken a vizsgálat során, míg a placebót szedő személyek nem mutattak jelentős memóriajavulást. A kurkumint szedő alanyok kedvező hatást mutattak a hangulatban, ellentétben azokkal, akik csak placebót kaptak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kurkumin egy gyulladáscsökkentő vegyület, amely segít a behatolók elleni küzdelemben és szerepet játszik a károk helyreállításában is.

Az öregedés és számos betegség mögött az oxidatív károsodás rejlik. Viszont az antioxidánsok megvédik a szervezetünket a szabad gyököktől. A kurkumin ezen kívül növeli a szervezet antioxidáns enzimaktivitását.

Számos agyi rendellenesség kapcsolódik a hormonok csökkent szintjéhez. Ez magába foglalja a depressziót és az Alzheimer-kórt. A kurkumin azonban segít megnövelni a BDNF agyi hormon szintjét, ami elősegíti a neuronok növekedését, és így küzd az agy különböző degeneratív folyamatai ellen.

A kurkumin a szívbetegségeken is segíthet. A kurkumin fő előnye a szívbetegségben, hogy javítja az endothel funkciót. Közismert, hogy az endothel diszfunkció a szívbetegségek egyik okozója. A kurkumin csökkenti az oxidációt és a gyulladást is, amelyek szintén fontosak a szívbetegség megelőzésében.

A kurkumin talán a rák kezelésében is segíthet. Hiszen kimutatták, hogy molekuláris szinten befolyásolhatja a rákos sejtek növekedését, fejlődését és terjedését. A vizsgálatok kimutatták, hogy csökkenti az angiogenezist, vagyis az új erek növekedését a daganatokban, gátolja a metasztázisokat, a rák terjedését, valamint hozzájárulhat a rákos sejtek halálához.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*