Kapcsos korpafű ((Lycopodium clavatum).

A kapcsos korpafű (Lycopodium clavatum) fellelhető Észak- és Közép-Európában, Afrikában, Ázsiában és Amerikában. Főként réteken, hegyeken és erdőkben növekszik ez a csodálatos növény, melynek gyógyerejét már az indiánok is felfedezték. Népies elnevezései: farkasnyom, földönfolyó és kutyalánc. Érdekes, hogy ezt a növényt boszorkánylisztnek is hívják, talán azért, mert a régebbi korokban az istálló ajtajára erősítették, hogy távol tartsák a boszorkányokat. Ennek a növénynek a szára a másfél métert is elérheti, a levelei pedig 3-5 mm hosszúságúak, hegyes végűek és pikkelyszerűek. A növényen spóratermő füzérek fejlődnek, melyekből a spórákat július és szeptember között szórja szerteszét. A spórák tűzbe dobva nagy lángot és füstöt idéznek elő, ezért a régebbi korokban előszeretettel használták nagy látványosságot igénylő műsorszámoknál színházakban és cirkuszokban.

A gyógynövény hatóanyagai a következők: illóolaj, keményítő, E-vitamin, pektin. Milyen betegségekre jelent gyógymódot a kapcsos korpafű? Segítséget jelenhet hasmenésnél, májgyulladásnál, vesével összefüggő problémáknál és reumánál. A gyógynövényt lehet alkalmazni májbetegségek esetén, anyagcsere- és húgyúti problémáknál, köszvénynél és aranyérnél. Álmatlanság esetén is hasznos lehet az alkalmazása. A gyógyszer- és a kozmetikai ipar is használja, hintőporok alkotórészeként alkalmazzák.

A korpafűből készült teából naponta csak egy csészényit szabad fogyasztani, éhgyomorra. Várjon körülbelül egy órát és csak azután reggelizzen. Egy teáskanál korpafüvet forrázzon le 2-2,5 deciliternyi vízzel, majd hagyja állni egy negyedórán át. Ezután szűrje le és már fogyaszthatja is.

Ha fáj valamilyen testrésze – válla, lába, karja, hasa, feje –, akkor készítsen korpafűpárnát. Ehhez nincs is másra szüksége, csak egy kisebb méretű vászonzsákocskára vagy párnahuzatra, amelybe korpafüvet kell tölteni, és ezt éjszaka a fájó testrészre kötözni. A korpafű a lábszárban jelentkező görcsöt is képes enyhíteni vagy megszüntetni.

A növényből készült lábfürdő szintén enyhíti a láb görcseit, az ülőfürdő pedig akkor hatásos, ha a hólyagban jelentkezik hasogató fájdalom.

Hazánkban, Ausztriában és Németországban a kapcsos korpafű védett növényként van nyilvántartva. Használata nagy körültekintést igényel, ezért a legjobb, ha gyógynövényszaküzletben vagy patikában vásárolja meg a növényt, és használata előtt tájékozódik, hogy az Ön betegségére valóban ez a gyógynövény a legalkalmasabb.

Ehhez a cikkhez 2 hozzászólás

  1. Andrási Erzsébet

    Nemrég ajánlották a korpafüvet, /még nem tudtam eddig róla / ,de tényleg nagyon jó gyógyító fű.
    ajánlom másoknak is !

  2. Tünde Mária Réthi

    Hol tudok vásárolni korpafű spoát? A férjemnek van egy csúnya felfekvés a sarkán és azt olvastam ,hogy az jó!

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*