fbpx

A kávé nem veszélyes, ha mértékkel és ésszel fogyasztjuk

Fiatal mosolygós nő egy kávézóban két kezével kávéscsészét tart, miközben oldalra néz.

A kávéval kapcsolatban egy időben azt a tévhitet terjesztették, hogy nagyon ártalmas az egészségre. Mára azonban bebizonyosodott, hogy mértékkel fogyasztva nincs káros hatása, sőt nagyon sok egészségügyi előnyt hordoz magában ez a fekete ital. Cikkünkben a kávé néhány pozitívumát mutatjuk be a teljesség igénye nélkül.

A hangsúly a mértékletességen van, mint ahogyan mindennel kapcsolatban. Attól, hogy néhanapján megeszünk egy-egy szelet szalonnát vagy egy évben 3-4 alkalommal elfogyasztunk egy gyorséttermi menüt, nem lesz semmi bajunk, ha egyébként odafigyelünk az egészséges táplálkozásra, sokat mozgunk, nem rendszeresen és nem nagy mennyiségben fogyasztunk alkoholt, nem szedünk minden apró fájdalomra gyógyszert és nem dohányzunk.

Napi 2-3 csésze kávétól még nem lesz bajunk. Azok, akik magas vérnyomásban vagy más olyan betegségben szenvednek, ami nem fér össze a koffeinbevitellel, mindenképpen konzultáljanak  kezelőorvosukkal a kávéfogyasztással kapcsolatban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Számos kutatás világított arra rá, hogy a kávé előnyös az asztmás betegekre nézve. A kávéban koffein található, ami hasonló hatással van az asztmás betegekre, mint a teofillin. A teofillin csökkenti a légutakban a gyulladást, emellett hörgőtágító hatással is rendelkezik. Kutatások igazolják, hogy a kávé asztmás betegek esetében csökkentette a betegség néhány tünetét, mint például a zihálást, a légszomjat vagy a köhögést.

A kávé nagyon hatékony a fogyás során is, hiszen felpörgeti az anyagcserét és jó zsírégető hatású is egyben. A diabétesz lassan vezető ok lesz világszerte, nagyon sokan szenvednek a világban 2-es típusú cukorbetegségben. Számos tanulmány számolt be arról, hogy azon személyek körében, akik rendszeresen fogyasztanak kávét, mintegy 30-40 százalékkal kisebb a cukorbetegség kialakulásának esélye, mint a kávét nem fogyasztók esetében.

A koffein a neurodegeneratív betegségek kockázatát is csökkentheti, legalábbis számos publikáció számolt be arról, hogy például az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata mintegy 65 százalékkal csökken, ha valaki rendszeresen fogyasztja ezt a koffeines italt. A Parkinson-kór esélye is legalább 50-60 százalékkal csökken, ha valaki kávézik.

A rendszeres koffeinbevitel bizonyos esetben rákellenes hatású is lehet, hiszen kutatások azt mutatják, hogy a kávéfogyasztók esetében kisebb az esélye a májcirrózis, a májrák és a vastagbélrák kialakulásának.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.