fbpx

A keserű ételeket sokan nem szeretik, pedig ideje megkedvelni

Egy zöld réten fiatal lány ül, kezében pitypangot tart.

A keserű ételeket és gyümölcsöket nagyon sokan nem kedvelik. Az emberek többsége elsősorban az édesebb gyümölcsöket keresi, persze mint mindenben, ebben is akadnak szép számmal kivételek. A tudósok és a táplálkozási szakemberek szerint jó lenne, ha minden fanyalgó ember megkedvelné a keserűbb ízvilágot, hiszen a keserű táplálékok nagyon egészségesek és hasznosak lehetnek a szervezetünk számára.

A tudósok szerint az embernek szinte a zsigereiben van, hogy ne egyenek keserű ízű ételeket. Már az ősemberek is tudták – persze kemény tapasztalatok, azaz mérgezés és a halál által –, hogy a keserű növények mérgezők. A ma embere leginkább a gyógyszerekkel vagy a mérgekkel azonosítja a keserű ízű dolgokat, talán emiatt is van az, hogy sokan valóban elutasítják a keserű és a fanyar ízű táplálékokat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A testünkben nagyon sok ízlelő receptor működik. Nemcsak a szánkban, hanem például a tüdőben, a belekben, az orrban, a hasnyálmirigyben és a májban is megtalálhatók. Ezek a receptorok különböző ízekre specializálódnak, a keserűből összesen 25 receptor létezik. Ezeknek köszönhetően a szervezetünk azonnal jelezni tudja, ha bajt észlel. A mai napig a keserű ízt problémának tartja az agyunk, hiszen káros vagy mérgező anyagokként azonosítja be őket. Pedig az enyhén és a közepesen keserű növények, gyümölcsök vagy ételek egyáltalán nem mérgezőek, sőt nagyon is táplálóak és hasznosak a szervezetünk számára.

Régebben egyáltalán nem volt meglepő, ha az emberek keserű gyógynövényeket fogyasztottak étkezések előtt vagy után, hiszen ezek a táplálékok egyensúlyban tartották a vércukorszintet és az emésztésre is pozitív hatást gyakoroltak.

Nem baj, sőt nagyon is előnyös, ha megkóstoljuk és elfogyasztjuk ezeket a keserű ízű növényeket, gyógynövényeket és gyümölcsöket, mert nemcsak az emésztésre és a vércukorszintre vannak pozitív hatással, hanem csökkentik az étvágyat és ezzel még fogyókúránkban is segíthetnek.

1 hozzászólás

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.