Kínafa az érdekes termésével.

A kínafa legfőképpen Közép- és Dél-Amerikában lelhető fel. Az elmúlt évszázadokban az őslakosok legfőképpen gyomorpanaszok kezelésére alkalmazták a fa kérgét, de bevetették malária gyógyítására, illetve izomfájdalmak enyhítésére is.

A fa akár a huszonöt méteres magasságot is elérheti. Levelei lándzsa- vagy tojásformát öltenek. Virágai rózsaszínűek vagy sárgásfehérek, kinyílva úgy néznek ki, mint egy miniatűr gramofon. A növény hatóanyagai – az alkaloidok, mint például a kinin, a cinkonidin, a kinidin vagy a cinkonin, de tartalmaz még kávésav-származékokat, cserzőanyagokat, triterpén szaponinokat, illóolajat és kínasavat – a kéregben találhatók, így gyógyászati célokra a fa kérge kerül felhasználására. Európába már a 17. században elkezdték exportálni a kínafa kérgét.

A kínafa kérge meglehetősen keserű ízű. Talán éppen ezért javítja az étvágyat, az emésztést is fokozni képes, de hatékonyan csillapítja a diszpepsziás tüneteket, illetve enyhíti a puffadással és a bélgázképződéssel együttjáró kellemetlen panaszokat is.

A kínafa kérge vagy az abból készített készítmények alkalmazása nem javasolt várandósság idején, azoknak sem, akik érzékenyek a kínafa kérgében található alkaloid vegyületekre – kinin, kinidi– -, illetve akik valamilyen véralvadásgátló gyógyszert szednek, ők is kerüljék el a fogyasztását, mivel ezeknek a szereknek a hatása fokozódhat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A homeopátia történetében kiemelkedő szerepe van Samuel Hahnemann német orvosnak, vegyésznek, gyógyszerésznek, hiszen ő maga volt a homeopátia módszer kidolgozója. A homeopátia elvét, lényegét a kínafakéreggel kapcsolatban végzett kísérlete révén fedezte fel. Egyik ilyen elképzelése szerint „a hasonló a hasonlót gyógyítja”. Mit is jelent ez az ő értelmezésben? Hahnemann a kínafakéreg hatását saját magán próbálta ki. A kínafakéreg kivonatának bevételével az volt a célja, hogy lázat csillapítson. Amikor a szerből nagyobb adagot fogyasztott, akkor a maláriához hasonló tüneteket produkált. Ezzel a kísérletével arra jött rá, hogy a kínafakéreg kisebb mennyiségben történő fogyasztása enyhíti a betegség tüneteit, de akár meg is gyógyíthatja, viszont nagyobb adagban történő bevétele a betegséghez hasonló tüneteket képes generálni az emberi szervezetben. Ezt a meglátását olyannyira elfogadták, hogy a „hasonszenvészet” gyógymóddal illették, amely a mai napig Hahnemann nevéhez fűződik. A homeopátia jelentése is valami olyasmi, hogy „szenvedésében hasonló”.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*