Egy emberi fej formája kirakva gyümölcsökből és zöldségekből.

Az embernek nem csupán a szervezete, de az agya is vágyik a megfelelő táplálkozásra. Ha ugyanis nem viszünk be elegendő vitamint és ásványi anyagot a szervezetünkbe, úgy nagy eséllyel fenyegethet bennünket az Alzheimer-kór és a demencia, azaz a kognitív funkciók csökkenése. Az Alzheimer-betegség részben a nem megfelelő táplálkozás, pontosabban a tápanyaghiány következménye. Ebből következik, hogy a tápanyagok jelentősen képesek megnövelni a kognitív funkciókat.

A tápanyagokról számos vizsgálat során sikerült kimutatni, hogy normalizálni tudják az inzulin szintjét és nagy szerepük van a metabolikus szindróma megelőzésében. Ez azért is nagyon lényeges, mivel ezek hozzájárulhatnak a memóriaproblémákhoz.

Tudósok egereken végeztek különféle vizsgálatokat, hogy bebizonyítsák, a tápanyagoknak valóban fontos szerepük van a kognitív funkciók fejlődésében. A vitaminokat és ásványi anyagokat kapott egereknek nemcsak javultak a tanulási képességeik, de a fiatal egerekhez hasonlatos agyi mitokondriális aktivitást tapasztaltak esetükben, aminek következtében jobb tanulókká váltak, mint amilyenek korábban voltak.

Egy kutatás során bebizonyították, hogy a B6-vitamin B12-vitaminnal és folsavval kombinálva lelassítja az agyi atrófiát, amely azért is lényeges, mert az agyi atrófiát követően alakul ki az Alzheimer-betegség. Az idősebb felnőttek általában B12-vitamin-hiányban szenvednek, ami memóriagondokat generálhat. B6-vitamin-források: marhahús, burgonya, bab és gabonafélék. A folsav megtalálható a zöld leveles zöldségekben, a spenótban, a görögszénában, a karalábéban vagy a spárgában.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az ásványi anyagok közül a magnézium is szerepet játszik az agy szerkezetének és funkciójának megóvásában. Az idősek gyakran szenvednek magnéziumhiánytól is, pedig ez az ásványi anyag nagyon fontos a központi idegrendszer egészséges működéséhez, amely a tanulási képességünket és a jó memóriánkat képes biztosítani. Miben található magnézium? Többek között a zöld leveles zöldségekben, a spenótban, a káposztában, de a diófélékben és a magvakban is jelentős mennyiségű magnézium található.

Az emberi agyat „újra lehet éleszteni”. Ehhez nincs is másra szükség, csak egészséges táplálkozásra – amellyel biztosítjuk a megfelelő mennyiségű vitamin- és ásványianyag-bevitelt –, rendszeres testedzésre és memóriagyakorlatokra.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*