fbpx

A kókuszolaj energiával látja el az agyat

Szilárd halmazállapotú kókuszolaj egy fém adagolókanálban.

Steve Newport bizonyára a legismertebb példa arra, hogy a kókuszolaj képes az emberi agyfunkciót javítani, sőt az Alzheimer-kór tüneteit enyhíteni. De mi is történik pontosan az agyunkban? A tudomány is sokat foglalkozott azzal, hogy mitől vannak a kókuszolajnak ezek a pozitív hatásai.

Kókuszolaj Alzheimer-kór ellen

Steve Newport felesége, dr. Mary Newport könyvet írt arról, hogy kezelte Alzheimer-kórral diagnosztizált férjét kókuszolajjal, és hogyan sikerült erősen enyhíteni a tüneteket. Úgy tűnik, a kókuszolaj új energiát ad az agyunknak, és segít neki, hogy újra jobban tudjon működni. De hogyan működik ez az energiaellátás?

Energia az agynak

Az emberi agynak folyamatos energiaellátásra van szüksége, hogy megfelelően dolgozhasson. Ha ez az ellátás megszakad, az agysejtek elkezdenek lassan elhalni. Ez rövid távon fejfájáshoz, kognitív diszfunkciókhoz és fáradtsághoz vezethet. Ha azonban az agy hosszú távon nincs ellátva elegendő energiával, annak neurodegeneratív betegségek lehetnek a következményei.

Kókuszolaj mint energiaforrás

A kókuszolaj az egyik legjobb energiaforrás az egészséges agyfunkcióhoz. Ez a tulajdonság a kókuszolajban lévő különleges zsírsavvegyületekre vezethető vissza.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Különleges zsírok a kókuszolajban

Az anyatej mellett a kókuszolaj a természetben megtalálható legjobb forrása bizonyos zsíroknak – az úgynevezett közepes láncú triglicerideknek. A kókuszolajat ezért a szervezetünk nem ugyanúgy dolgozza fel, mint a legtöbb zsírt, melyek főként hosszú láncú triglicerideket tartalmaznak. Ezek lebontásához és emésztéséhez az epehólyagban termelt epesókra van szükség. A kókuszolajban lévő közepes láncú trigliceridek azonban megkerülik az epeanyagcserét, és közvetlenül a májba kerülnek, ahol ketonokká alakulnak át, és végül a véráramon keresztül az agyba szállítódnak. A ketonok normál esetben csak zsírbontáskor keletkeznek a szervezetben, és egyfajta alternatív energiaforrást képviselnek, ha túl kevés glükóz áll rendelkezésre. Kókuszolaj fogyasztásával azonban szintén ketonok keletkeznek, melyeket energiaként használhatunk, anélkül, hogy megemelkedne a vércukorszint.

Mennyi kókuszolajat egyek naponta?

Az átlagos mennyiség, amennyit egy felnőtt kókuszolajból jól tolerál, kb. 3-4 evőkanálnyi naponta. Cukorbetegek vagy neurológiai betegek akár 8-10 evőkanál kókuszolajat is magukhoz vehetnek egy nap. A kókuszolajat ehetjük önmagában, keverhetjük az ételekhez, vagy felvihetjük a bőrre. Fogyaszthatjuk tiszta kókuszolaj vagy kókusztej, kókuszhús, kókuszpehely formájában is.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük