Kolinban gazdag friss tükörtojás sonkával, paradicsommal, zöldfűszerekkel, tengeri sóval.

A kolinnak kitüntetett szerepe van a máj, az epehólyag, a szív működésében és az idő előtti öregedés megelőzésében. A kolin a koncentrációs képességünknek is jót tesz és szellemileg is frissen tart bennünket. Amennyiben valakinek emlékezetzavarai vannak vagy túlságosan magas a koleszterinszintje, akkor elképzelhető, hogy kolinhiányban szenved. Mert hiszen ez okozhat feledékenységet, de szívpanaszokat is generálhat, és hiányában még a keringésünkkel is gondok lehetnek. Az alvászavar, az ingerültség, a fejfájás, a fülzúgás és a székrekedés hátterében is állhat kolinhiány.

Kolinhiánnyal akkor is számolnunk kell, amikor lelki terheket cipelünk, hiszen ilyenkor a szervezetünk a kolinszükséglet kétszeresét is felhasználhatja. Kutatások igazolják, hogy a kolinhiány is okolható az Alzheimer-kór kialakulásáért, amely egy nagyon komoly betegség. A kezdeti fázisban az illető csak feledékeny, majd szép lassan az egész személyisége széthullik, és így képtelen lesz a normális életre.

Az mindenesetre jó hír, hogy akinek gondjai vannak az emlékezetével és a koncentrációs képessége sem a régi, de elkezd kolinban gazdag ételeket fogyasztani, akkor sokat javulhat az állapota. Kolin legnagyobb mennyiségben a búzacsírában, a sörélesztőben, a tojássárgájában és a májban van. Persze emellett nem árt olyan agytornát sem végezni, amely elősegíti, hogy az emlékezetünk és a koncentráló képességünk ismét a régi legyen, vagy legalábbis ahhoz közeli állapotot érjen el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A szigorú vegetáriánusoknak külön figyelniük kell arra, hogy elegendő kolin legyen a szervezetükben, hiszen a nagy többségük egyáltalán nem fogyaszt tejet, tejterméket, illetve tojássárgáját. Egy ideig lecitinnel is lehet pótolni a kolint, hiszen ennek egyik alkotóeleme a kolin. Viszont hosszú időn keresztül a lecitin nem helyettesítheti a kolint, mert ez egy idő elteltével B6-vitamin-hiányt eredményez, amelynek kellemetlen tünetei is lehetnek. Ilyen például a hányinger, a hasmenés, de az illető kábultnak és bódultnak is érezheti magát. Emellett arról számoltak be a betegek, hogy a hajuk és a bőrük is halszagú lett, ha sokáig fogyasztottak lecitint.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*