fbpx

A kurkumin védi az agyat

A kurkuma hatóanyaga, a kurkumin egy sárga fém edénykében, por alakban.

A kurkumin az az anyag, amely a kurkuma fűszernek az intenzív narancssárga színt kölcsönzi. A kurkumin azonban sokkal több, mint egy egyszerű színezék. Mind az ájurvédikus, mind a tradicionális kínai gyógyászatban évezredek óta gyógyszerként alkalmazzák. Időközben a kurkumin a világ nemzetközileg legjobban kutatott természetes hatóanyagának számít. Számos tanulmány igazolja sokrétű hatását gyulladásos megbetegedéseknél, szív- és érrendszeri betegségeknél, akut és krónikus tüdőbetegségeknél, máj- és bélbetegségeknél, daganatos betegségeknél és Alzheimer-kórnál. Egy új tanulmány bizonyítja a kurkumin hatását az agy károsodásaival kapcsolatban is, amelyeket az alkoholfogyasztás vált ki.

A kurkumin visszafordíthatja az agykárosodásokat

A Panjab University Institute of Pharmaceutical Sciences által készített és 2013 áprilisában publikált kísérletben laboratóriumi patkányoknak 10 héten keresztül etanolt (tiszta alkoholt) adtak be. Ezután megfigyelték a kísérleti állatok funkcionálisan károsodott viselkedését, valamint különböző neurológiai-biokémiai aspektusokat mértek. Ezt követően a patkányok hasonló időtartamon át kurkumint kaptak, hogy az erre a terápiára visszavezethető változásokat szintén mérjék.

Az eredmény: A kurkuminterápia befejezése után minden biokémiai, molekuláris és az állatok viselkedésében megállapított változás, amelyet a krónikus alkoholfogyasztás okozott, visszafordítható lett.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kurkumin védi az agyat

A bostoni Harvard Egyetem tanulmánya megerősíti, hogy a kurkumin elősegíti új idegsejtek felépítését az agyban. A kurkumin ebből kifolyólag egy erős antioxidáns, amely képes megakadályozni az agyban az oxidációs folyamatokat, a fehérjelerakódásokat – amelyek összenövésekhez vezetnek – képes megelőzni, ha pedig ezek már jelen vannak, azokat feloldani. Azokon a területeken, ahol ezek a lerakódások találhatók, az idegi impulzusok megszakadnak, és a megfelelő funkciók elvesztése következik be (Alzheimer-kór).

A kurkumin egyedülálló hatása az agyban azon a képességén alapszik, hogy képes átjutni a sok molekula számára áthatolhatatlan vár-agy gáton. Ezáltal az agyban lévő idegsejteket is védi a szabad gyököktől és sok más káros hatástól.

Kurkumin daganatnál

Több mint 3000 tanulmány támasztja alá egyértelműen a kurkumin rákellenes hatását. A kurkumin hatása nem korlátozódik egyetlen daganatfajtára. Kiegészítő terápiaként szinte minden daganatos betegségnél képes kibontakoztatni egyedülálló hatását, mert csökkenteni tudja a tumorsejtek fejlődését, gátolni az áttétek képződését, valamint programozott sejthalált előidézni.

Kurkumin – az ezermester

További tanulmányok sokasága bizonyítja a kurkumin sokrétű hatását a legkülönbözőbb betegségeknél, legyen az gyomor-bélprobléma, magas vérnyomás, trombózis, artrózis, artritisz, immungyengeség vagy szívinfarktus. Ha figyelembe vesszük, hogy a kurkumin antioxidatív, antibakteriális, gombaellenes, gyulladásgátló, méregtelenítő, immunerősítő, oxigenizáló és rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezik – és ez a felsorolás messze nem teljes –, akkor egyértelművé válik, hogy pontosan ezek a tényezők (baktériumok, gombák, szabad gyökök, oxigénhiány, immungyengeség stb.) az okozói szinte minden betegségnek. Ez a magyarázata a kurkumin óriási hatásspektrumának.

 1. Dobos Ferencné

  Üdvözlöm Önöket!
  Nagyon értékesnek tartom a kurkumin-ről szóló beszámolásukat. Én is szedem, már elég régóta. Átestem ez év tavaszán egy szívinfarktuson. Jelen pillanatban nem szedem az orvos által felírt rengeteg gyógyszert. Nekem csak az volna a kérdésem, mivel minden alkalommal bizonytalan vagyok a mennyiséggel szemben, hogy mennyi az a megfelelő adag amit naponta kell szednem?

  Köszönettel: Dobos Ferencné.

  Egyben kívánok Önöknek szeretetteljes karácsonyt és nagyon boldog Új évet.,

  1. A kurkumin szokásos napi adagja terápiás célra 3 x 400-600 mg. Ennél nagyobb dózisnál előfordulhat székletlazító hatás, de ettől sem kell megijedni.

   Békés karácsonyt Önnek is!

  2. Katona Ferencne

   Van az agyamban egy jóindulatú daganat. Ennek megszüntetésére is jó a kurkuma? Milyen formában? Van készen termék vagy iható az élelmiszer boltban kapható kurkumábol főzött tea? Hogyan kell elkészíteni és mennyit kell inni belőle? Köszönöm a választ.

 2. Liberné dr. Matis Erzsébet

  Egy idős hoizzátartozómnak rendszeresen vásárolom a kurkuma kapszulákat. Legutóbb a gyógyszerész felhívta a figyelmmemt, hogy aki vérhigítót szed az nem fogyaszthat kurkumát. Tényleg így van?
  Válaszukat előre is köszönöm L.-né

   1. Elnézést, az előbb biztos voltam benne, de biztonság kedvéért utánanéztem így az előző hozzászólásomat visszavonom. A kurkumin is csökkenti a véralvadást, ezért nem javasolható a fogyasztása terápiás célból. Fűszerként természetesen használható.

 3. Hisz György

  Vásárolta idős édesanyámnak kurkuma kapszulát.
  Egy szem beszedése után hússzal megemelkedett a vérnyomása!
  Kérdésem,hogy magas vérnyomás esetén szedhető r s kurkuma?

  1. Farkas Ilona

   Csatlakoznék Hisz György kérdéséhez. Többek között magas vérnyomásra is szedek gyógyszert. Az izületi, rossz indulatú daganat (már csak volt hála Istennek), pajzsmirigy alul működés és cukorbetegség (tablettás) Igaz, hogy a Kurkuma emeli a vérnyomást?Válasz reményében köszönettel!

   1. Kedves Ilona,
    vérhígító mellé nem szokták javasolni a kurkumát, mert szintén vérhígító hatással rendelkezik. Egyéb gyógyszerekkel kapcsolatban orvosával konzultáljon, szedheti-e melléjük.

 4. A kurkumáról az Indexen van cikk, el kellene olvasni: több millióra büntették a gyártót, mert azt állitotta hogy gyógyit. Becsaptak nagyon sok embert aki rendelt belőle. Nincs bizonyitva a gyógyitó ereje. A többi gyógyhatású készitményt is vizsgálni kellene, mert igy vannak reklámozva. Majdnem gyógyszerként !!

  1. Mi már több mindenre próbáltuk a kurkumát, és működik. Pedig még nem is a reklámozottat vesszük, hanem mi kapszulázzuk be magunknak. Az ilyen gyógyszergyártó ügynöki dumákkal meg le kellene állni. A gyógyszerekkel ugyanis hivatalosan mérgeznek bennünket. Ráadásul ezt igen drágán teszik. A természetes gyógymódok sokkal inkább működnek mint az ilyen gyógyszertári mű hülyeségek. Én és a családom amióta nem esszük ezeket szinte nem is vagyunk betegek. Szerencsére egyre több ember látja ezt és vált.

  2. Kedvesem A gyógyszergyárak a saját védelmükben szórják az ellen propagandát. Én aki nehezen hittem eleinte a nem gyógyszernek minősülő gyógymódok hatásában , most a legnagyobb reklám terjesztője lettem. A gyógyszerek mellékhatása ijesztő és még csak
   meg sem igazán gyógyít, de lehet két -három másfajta betegséget összeszedni a mellékhatásként.

 5. Nekem magasvernyomasom van,es szedek verhigitot.
  Kerdesem fogyaszthatok e kurkumat ?
  Varom valaszukat; Koszonettel

 6. Bursné Csaba Irén

  Azt kellene pontosan tudni, hogy nem árt-e, mivel fentebb egy csomó jó tulajdonságot sorolnak fel vele kapcsolatban. Hát ki ne szeretné pl. az agyidegsejtjeit stimulálni, meg a sejtek öregedését gátolni, mint antioxidánssal. De ha mégsem használ, akkor legalább ne ártson. Nincs-e mellékhatása?

  1. Kérem szives válaszát. Három évvel ezelőtt mélyvénás trombózisom volt. Két évig szedtem syncumart, de az alvadás szakértő megmenekitett tőle. Javasolta a xareltót 15 mg/nap. Ezt megszoktam és nincs vele problémám. Kérdésem, hogy e mellett az alvadásgátló mellett szabad-e kurkuma port fogyasztani? Az izületeimre jó lenne, mert állitólag csodát tud tenni. Köszönöm szépen a válaszát. Üdvözlettel Edit

 7. Müller József

  A “horvátrozi-féle” őrölt kurkumát jelenleg is fogyasztom és az izületeim saját megállapításom alapján ettől jönnek rendbe. A kurkumin hatásairól ezeddig még nem tudtam. Kérdezném, az imént említett őrölt kurkumából
  mennyi az a mennyiség, ami fedezi a 3-szor 500 mg-ot
  és mennyi időben a kúra ideje?
  Az 500 mg-ot terjedelemre értem, mivel híján vagyok patikai mérlegnek és nincs két egyforma késhegy, vagy mokkáskanál.

  1. Ötlet: vigyen be kedvenc patikájába egy saját kanalat és kurkumát és kérje meg mérjék le. 1-2-perc az egész.

 8. Én agyinfarktuson estem át, és azt szeretném tudni, hogy nekem használna-e a kurkuma szedése?Visszafordítható lenne-e a folyamat/a bénulás/?
  Válaszukat előre is köszönöm!

 9. Lovászi Sándorné Eszter

  Kedves cikk író.Amint látja,nagy port vert fel a cikkével.Mindenki szeretne egészséges lenni.Én is!!!! Szinte mindent megfogalmaztak az előttem szólok,és nagyon várjuk a válaszát.Minden bizonnyal sok dolga van,hisz itt kopogtat az ablakon a KARÁCSONY, A SZERETET ÜNNEPE, AZ ÜNNEPEK ÜNNEPE.Kérem,legyen a mi ajándékunk az, hogy,ezen az oldalon, egyetlen levélben válaszol mindenkinek.Ha így tesz én is megkapom a választ,hisz a többiek már le írták amire kíváncsi lennék.Jó lenne,ha csökkenteni tudnánk a gyógyszerek mennyiségét.Kívánok Önnek,és kedves Családjának,és minden hozzászólónak:::NAGYON KELLEMES BÉKÉS KARÁCSONYI ÜNNEPEKET.

  1. Kedves hozzászólók!

   A kurkumin egészségre gyakorolt kedvező hatását több ezer orvosi
   tanulmány támasztja alá. Az egyik hozzászóló által említett termék
   forgalmazója nem azért kapott büntetést, mert a kurkumin nem
   gyógyhatású, hanem azért, mert ma Magyarországon semmilyen
   étrend-kiegészítőről nem szabad azt állítani, hogy gyógyhatással
   rendelkezik. Az egyes összetevőkről, gyógynövényekről elmondhatjuk
   ugyanezt, de magáról a termékről nem. Ilyet csak gyógyszernek minősülő
   készítményről lehet állítani, nyilvánvaló okok miatt… Vagyis a szóban
   forgó cég kommunikációs hibát követett el.

   Cikkünk azonban nem egy bizonyos termékről, hanem egy hatóanyagról
   szól. Terápiás céllal a fűszer helyett célszerű a kapszulába zárt
   formát választani, mivel ez koncentrált formában tartalmazza a
   hatóanyagot, és így az adagolása is könnyebb. Hatása néhány hét alatt
   érezhető, a kúrát célszerű több hónapig folytatni. Több gyártó is
   foglalkozik kurkumintartalmú természetes étrend-kiegészítő
   előállításával. Érdemes azonban olyan terméket választani, amelynek
   gyártója felhívja a figyelmet az ellenjavallatokra, esetleges
   mellékhatásokra is. A gyógynövényeknek is lehetnek ugyanis nemkívánt
   hatásaik, illetve kölcsönhatásba léphetnek gyógyszerekkel.

   A kurkumin szedése például terhesség alatt nem javasolt esetleges
   méhösszehúzó hatása miatt, epeköves betegek pedig epehajtó hatása
   miatt ne szedjék. Befolyásolhatja a vérhígító és vérnyomáscsökkentő
   gyógyszerek hatását is. Véralvadásgátló gyógyszert szedőknél
   fokozhatja a vérzések kockázatát. Ezért ha ilyen gyógyszereket
   szedünk, kérjük ki kezelőorvosunk tanácsát a kurkumával kapcsolatban.
   Sok esetben elegendő, ha a gyógyszer és a kurkumin bevétele között
   eltelik néhány óra. Szükséges lehet gyakoribb kontroll, esetleg a
   gyógyszer mennyiségének csökkentése. Reméljük, sikerült mindenkinek
   megnyugtató választ adnunk. Boldog, békés ünnepeket kívánunk minden
   olvasónknak!

 10. Ádám Eszter

  Kedves Müller József! Ha a Horváth Rozi 15 grammos kiszerelésű őrölt kurkumát szeretné 3×500 mg-os napi adagokra bontani, akkor nagyon úgy tűnik, hogy nem hibázik nagyot, ha napi 3×1 mokkáskanállal szed belőle. Mert 15 gr = 15.000 mg / 500 mg = 30 adag, ami 10 napra elég, napi 3×500 mg szedése esetén, és ez napi 1500 mg-ot jelent, vagyis napi 1,5 grammot.
  Ellenőrizheti egyszerűen, ha a zacskó tartalmát sima lapra, v. alufóliára kiönti, és egy késsel elosztja 10 részre, majd ebből egy részt 3 felé.
  Ez 1,5 / 3 = 0,5 gr, ami természetesen = 500 mg egyszeri adag. Ez pedig kb. megfelel 1 mokkáskanálnyi mennyiségnek. Egyszerű kipróbálni. 🙂

 11. SzabóIstván

  Nagytisztelettel kérdezem milyen hatást vált ki a kurkuma a vérhigitóra. a választ nagyon köszönöm

 12. L. Erzsébet

  Kedves Müller József. Csak óvatosan a Horváth Rozi féle füszerekkel. Nem régiben olvastam, hogy az általa forgalmazott só sem felel meg az egészséges só követelményeinek. Nézze meg jól hogy biztosan tiszszta kurkumát eszik, vagy mint a só is fel van “hígítva” egyéb oda nem való anyagokkal.

 13. A Horváth Rozi féle fűszer helyett javaslom a bio boltokban kapható kurkuma őrleményt minden kedves érdeklődőnek!
  Csak egyszerűen ki kell próbálni, káros hatásról nem számolnak be semmilyen fórumon, a többit saját tapasztalataikon le szűrhetik.

 14. Fish Katalin

  A fűszerként kapható Kurkuma tökéletesen azonos, a bioboltokban sokkal drágábban kapható kapszulás termékkel. Kapszulás kiszerelés nyilván kényelmesebb, hiszen nem kell a mennyiséggel vergődni, bevétele is praktikusabb lehet, mert van aki nem szereti az ízét. Ezen is lehet segíteni: kis kenyérdarabot összegyúrunk, majd kilapítva a közepére tesszük a kurkumát, és ismét gombócot gyúrva belőle, egyben lenyeljük. De a patikákban üres kapszulák is kaphatók, de olyan kell, amelyik a gyomorban oldódik. Nekem a kenyérgalacsinos módszer sokkal jobban bevált! Kati

 15. Benedekné Virág Katali

  Kedves érdeklődők. Nekem van kapszulában is porban is. Így egyszerű volt a dolgom. Egy kapszula tartalmát beleöntöttem egy legkisebb mokkáskanálba, és nem púpozottan lett tele, tehát csapottan. Ez az egyszeri adag. Ezt egy kis kenyérdarabba teszem, galacsint készítek belőle és evés után lenyelem.

 16. Pekár Lajos

  Kedves Benedekné Virág Katalin!
  Kérem írja meg, hogy milyen gyártó/forgalmazó kapszulás, és honnan beszerzett, hol, milyen néven kapható por alakú Kurkumája van.
  Üdv.:
  Pekár Lajos

 17. Benedekné Virág Katali

  Kedves Pekár Lajos! Nem tudom megmondani, mert Kanadából küldi a rokonom, sajnos nem tudok angolul. Azt viszont biztosan tudom, hogy több hónap szedés után kezdett hatni. És egyre jobban vagyok.

 18. Fábiánné Ottilia

  Valamit tenni kell mert a vérhígitótol vagy a fejem fáj vagy a gyomrom, de nagyon. Ezért próbálkozom természetes anyagokkal . Ritmus zavarom van.

 19. Napora György

  Tisztelettel kérdezem, hogy a kurkuma gyömbér kapszula napi 2 tabletta szedése hogy hat a vérnyomásra?

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük