Nappali kisasztalán illatosító pálcák, illatgyertya, illóolaj és szárított virág vázában.

Szerencsére ma már azoknak az embereknek nagyobb a tábora, akik a természetes dolgokban hisznek. Ezek az emberek, ha a lakásukat szeretnék illatosítani, akkor nem a bolti légfrissítőket vásárolják meg, hanem saját maguk készítenek illatosítókat, méghozzá természetes anyagokból. Például gyümölcshéjjal vagy fűszerekkel, gyógynövényekkel, szódabikarbónával kevert illóolajjal teszik kellemes illatúvá a lakásukat. És milyen jól teszik! Ugyanis egyre több esetben bizonyosodik be, hogy a bolti légfrissítők káros anyagokat tartalmaznak, amelyek hosszú időn keresztül alkalmazva akár még rákos megbetegedéseket is okozhatnak.

Természetesen nemcsak ilyen komoly betegség okozói lehetnek ezek a légfrissítők, hanem okozhatnak krónikusfáradtság-szindrómát is, amely betegségben egyre többen szenvednek manapság.

Egy kutatás során különféle légfrissítőket vizsgáltak. Megállapították, hogy ezek a légfrissítők olyan vegyi anyagokat tartalmaztak, amelyek a csecsemőknél például fejlődési rendellenességeket okoznak. Más vizsgálatok pedig arra mutattak rá, hogy ezek a légfrissítők felborítják a hormonális egyensúlyt és hormonproblémákat generálnak, amelyek további betegségek okozói lehetnek.

A legtöbb légfrissítő például formaldehidet is tartalmaz, amely rendkívül veszélyes az emberi egészségre. A másik ilyen anyag a terpének, amelyeket gyakran citrusolajokból nyernek ki, és alapvetően nem veszélyesek, de az ózonnal reagálva formaldehidet képeznek, amelyek már károsan hatnak az emberi egészségre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A molibdének egyik hatóanyaga az 1,4-diklór-benzol, amely számos légfrissítőben megtalálható, és amely káros hatással van a légzőszervekre. Ez a vegyi anyag csökkentheti a tüdő kapacitását is.

A légfrissítőkben lévő illékony szerves vegyületek szem-, orr- és torokirritációt okozhatnak, de az émelygésért, a fejfájásért, a máj- és veseproblémákért is felelőssé tehetők. Egyes esetekben még az idegrendszeri károsodásokat is előidézhetnek.

A ftalátok olyan szerves vegyületek, amely szintén okozhatnak problémákat, például hormonzavarokat és születési rendellenességeket.

Az asztmában vagy COPD-ben szenvedő betegek semmiképpen se használjanak semmilyen légfrissítő terméket, hiszen ezek tovább súlyosbíthatják a tüneteiket.

Amennyiben aggódik ezen légfrissítők használata miatt, úgy használjon természetes anyagokat a levegő illatosítására. Használjon citrushéjat, szódabikarbónát vagy illóolajokat, amelyek semmilyen káros hatással nincsenek az emberi egészségre.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*