Levendula és levendula-illóolaj kis üvegben.

Sok nő szenved menstruációs fájdalomtól. Ilyenkor gyakran fordulnak fájdalomcsillapító gyógyszerhez, pedig a levendula-illóolaj belélegzése jelentősen csökkentheti a tüneteket. A lányok, nők 50-60 százaléka legalább egyszer az életében megtapasztalja a menstruációs görcsök okozta fájdalmat és közülük sokan emiatt a munkájukat sem tudják maximálisan elvégezni, vagy az iskolában képtelenek teljesíteni.

A menstruáció során a következő tünetek léphetnek fel: fejfájás, hányás, hányinger, szédülés, gyengeség, hasmenés, ingerlékenység, idegesség, depresszió, ájulás és hőhullámok. Kutatások igazolják, hogy a levendulás inhaláció jelentősen képes szinte minden tünetet enyhíteni, kiváltképpen a görcsös fájdalmat, amely bárki napját beárnyékolhatja.

A levendulával is végeztek kutatásokat. Fiatal nőkön tesztelték a levendula-illóolaj hatásait. A vizsgálati személyeket három csoportra osztották. Az egyik csoport háromóránként levendula-illóolajat lélegezhetett be, a második csoportnak a levendulaolajat szezámolajjal hígították, míg a harmadik csoportnak csak szezámolaj állt a rendelkezésére. A kutatás végeztével a kísérleti vezetők megállapították, hogy a levendulaolajos inhaláció volt csak hatásos, hiszen ez jelentősen képes volt lecsökkenteni a fájdalmas menstruációs tüneteket. A kontrollcsoport résztvevőinél nyolcszor nagyobb volt a valószínűsége a hasi fájdalomnak és a derékfájdalomnak, mint a levendulás csoport tagjainak. A kontrollcsoportban sokkal többen küzdöttek fáradtsággal, hányingerrel és fejfájással, mint a levendulás csoportban részt vevő hölgyek.

A kutatók úgy vélik, hogy a levendulás inhalációs terápia nagyon hatékony. Pszichológiai hatásait kellemes illatának köszönheti, a belélegzett illékony vegyületek pedig fiziológiai hatásukat bizonyítják évszázadok óta.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A levendula pozitív érzelmi hangulatot képes teremteni. Mentesít a stressz alól, segítségével elkerülhet bennünket a depresszió, javítja a hangulatot és a pihenést is biztosítani tudja.

A levendula nyugtató és görcsoldó hatásokkal rendelkezik, és mivel semmilyen mellékhatása nincs, minden nőnek ezt az illóolajat kellene alkalmaznia, hogy elkerüljék a fájdalmas menstruációs görcsöket.

Az illóolajjal nem csupán inhalálni lehetséges, hanem meleg borogatás és nyugtató fürdő formájában is lehet használni. A levendulaolajat érdemes valamilyen hordozóolajjal elkeverni, mielőtt felvinnénk azt a bőrünkre. Ez a hordozóolaj lehet a szezámolaj, a mandulaolaj vagy éppen a szőlőmagolaj. A hordozóolaj segíti az illóolaj bőrön keresztül történő felszívódását.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*