fbpx

A magnéziumhoz kapcsolódó egészségügyi előnyök

Tálakban és mellettük különféle magnéziumtartalmú táplálékok, előttük egy fekete táblán a magnézium vegyjele: Mg.

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezetünk számára. Mintegy hatvan százaléka a csontokban található, illetve az izmok, a vér, a szövetek és az egyéb folyadékok is tartalmazzák.

A magnézium nagyon sokféle biokémiai reakcióban vesz részt. Feladatai közé tartozik az idegrendszeri szabályozás, a fehérjeképződés és az energiatermelés is. Nagy szerepe van az elfogyasztott táplálék energiává alakításában. Nézzük is meg, hogy milyen feladatok hárulnak még erre az ásványi anyagra!

A magnézium nagyon aktívan vesz részt az agy működésében, illetve a hangulatot is szabályozni tudja. Kutatások igazolják, hogy amennyiben alacsony a szintje, úgy nagy az esélye a depresszió kialakulásának.

A magnéziumnak nagy szerepe lehet egy krónikus betegség, mégpedig a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is. Kutatások igazolják, hogy azoknál az embereknél, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek, szinte mindig alacsony magnéziumszintet mérnek. A megfelelő magnéziumszint tehát nemcsak kordában tartja a vércukorszintet, hanem ez az ásványi anyag még csökkenteni is tudja azt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A magnéziumnak nemcsak a vércukorszint, hanem a magas vérnyomás csökkentésében is szerepe van. A magnézium mind a szisztolés, mind pedig a diasztolés vérnyomást is eredményesen csökkenti.

Amennyiben valakinek alacsony a magnéziumszintje, mindenképpen tegyen ellene, mivel az alacsony magnéziumszint felelőssé tehető a krónikus gyulladás kialakulásáért, ami nemcsak az öregedési folyamatokat gyorsítja fel, hozzájárul az elhízáshoz és a krónikus betegségek kialakulásához is.

A szervezetben a gyulladást a CRP-markerekkel mérik. Amennyiben alacsony a szintje a magnéziumnak, úgy a CRP-érték jelentősen meg is növekedhet. Mindenképpen olyan táplálékokat érdemes ez esetben fogyasztani, amelyek nemcsak magnéziumban bővelkednek, hanem gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkeznek.

Napjainkban sokan szenvednek migréntől, amelynek az egyik legkellemetlenebb tünete az erős és lüktető fejfájás. Tanulmányok arról számoltak be, hogy a migrénes betegek is gyakran szenvednek ennek az ásványi anyagnak a hiányától, azaz a szervezetükben kevés a magnézium. Ha valaki hajlamos a migrénre, akkor sem árt magnéziumot fogyasztani, mivel a tünetek csak enyhe formában jelentkeznek.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük