Méhkenyér (más néven perga) egy fakanálban és mellette a terítőn szétszórva, a háttérben fehér virág és méz.

A méhek, ezek a kedves, szorgos kis rovarok évmilliók óta jól működő társadalomban élnek, és a kezdetek óta készítik, gyártják a termékeiket – természetesen alapvetően saját maguknak, nem az embernek. Mi csak elvesszük tőlük. De miért is dolgoznak ennyit a méhek?  Egyszerűen fogalmazva: a túlélésükért. Persze ennél valamivel bonyolultabb a dolog, mert többféle anyagot gyártanak és raktároznak el, különböző célokból.

A propolisz a kaptár „immunrendszere”, amivel a betegségektől védik magukat. A mézet sem nekünk gyűjtik: alapvetően a méhek téli táplálékául szolgál. A méhpempővel azokat a lárvákat és méheket etetik a dajkaméhek, amelyekből királynőket nevelnek, majd a kiválasztott méhkirálynő egész életében ezt kapja. A felsorolt anyagoknak az egészségünkre gyakorolt jótékony hatásait többé-kevésbé mindenki ismeri.

Van egy méhészeti termék azonban, amiről viszonylag kevés szó esik: a méhkenyér vagy perga. A méhkenyér a kaptáron belül szintén a méhek táplálékául szolgál: ezzel az anyaggal táplálják azokat a lárvákat, méheket, amelyekből nem lesz királynő.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Nézzük, milyen hatással van ránk, emberekre a méhkenyér. Gyermekkorban jó hatással van a növekedésre, a memóriafejlődésre, védi a gyerekeket az elhízástól, de ezzel együtt segíti a normális súlygyarapodásukat. Rendszeres fogyasztása csökkenti a vér káros koleszterinszintjét. Emésztési problémákra is hatékonyan alkalmazható, ahogyan a májgyulladás is helyrehozható segítségével. A méhkenyér sejtregeneráló, fiatalító hatású, hatékony immunerősítő.

Olyan anyagokat tartalmaz, melyek minden szempontból fontosak az emberi szervezet számára is. Ilyenek az esszenciális aminosavak (amelyek a szervezetünk számára fontosak, de nem tudjuk előállítani, csak külső forrásból pótolhatók) – ezekből az összeset tartalmazza a méhkenyér. Magas a K-vitamin- és flavonoidtartalma, és sok, emésztést segítő enzim található benne.

A méhkenyér hatféle nemi hormont is tartalmaz, ezért férfimeddőség esetén is jó eredményeket lehet elérni vele. Prosztataproblémák megelőzésére és a meglévők kezelésére jól alkalmazható, rendszeres fogyasztása, vagy negyedévente egy-egy kúra elvégzése minden 40 év feletti férfi számára kifejezetten ajánlott. Propolisztartalma miatt természetes antibiotikum is, mely így magakadályozza többek között a húgyúti fertőzések kialakulását is. Ez a szuperélelmiszer jelentősen javítja az erőnlétet, a szexuális teljesítőképességet is.

Azt lehet mondani, hogy nincs olyan terület, ahol ne javítaná az emberi szervezet működését, így bátran ajánlható gyerekeknek, időseknek egyaránt!

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*