fbpx

A méltatlanul nélkülözött fűszer – ánizsmag

Rusztikus fafelületen 4 db csillagánizs.

Az ánizsmag nem kap annyi figyelmet, amennyit megérdemelne, pedig már az ókori görögök és az egyiptomiak is előszeretettel fogyasztották, többek között emésztési problémáikat orvosolták ezekkel az apró magvakkal. De használták még arra is, hogy egyensúlyba hozzák a vércukorszintet, illetve a gombás fertőzések ellen is bevetették, és igen jó eredményeket értek el ennek a gyógynövénynek a segítségével. Az ánizsmagból még likőrt is készítettek, amely szintén jó szolgálatot tett, ha emésztési gondokkal küzdöttek.

A candida egy élesztőgomba, amely természetes módon is előfordul az emésztőrendszerben. Míg nem ér el magas számot ez a gombafaj, addig semmilyen egészségügyi gondot nem okoz, azonban előfordul, hogy elszaporodik, és ilyenkor súlyos és kellemetlen tüneteket is előidézhet.

Milyen tüneteket okozhat a candida gomba elszaporodása? Előidézhet szájpenészt, fáradtságot, visszatérő húgyúti fertőzéseket és az ízületek duzzanatát, valamint fájdalmát is kiválthatja. A candida gomba elszaporodásának oka lehet a túlzott cukorbevitel, a túl sok szénhidrát fogyasztása, a túlzott mennyiségű alkohol és az antibiotikum gyakori használata, fogyasztása.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A candida diéta azt jelenti, hogy csökkentjük a fent említett élelmiszerek bevitelét. Gyógynövényeket is használhatunk a probléma orvosolására. Az egyik ilyen gyógynövény nem más, mint az ánizsmag. Az ánizsmag segít egyensúlyban tartani a candida gomba mennyiségét, azaz megakadályozza annak túlzott mértékű elszaporodását.

Miben lehet még a segítségünkre az ánizsmag? Segíthet egyensúlyba hozni a vércukorszintet, amit a hasnyálmirigy stimulálásával ér el. A hasnyálmirigy inzulint termel és szabályozza a szervezet vércukorszintjét. Az ánizsban lévő hatóanyag, az anetol, aktiválja azokat az enzimeket, amelyek arra késztetik a hasnyálmirigyet, hogy kiegyensúlyozza a vércukorszintet.

Az ánizsmag több más egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Csökkenti a székrekedés kialakulásának kockázatát, támogatja az endokrin rendszer egészségét. Relaxálja a testet, enyhíti a gyomorfekély okozta kellemetlen és fájdalmas tüneteket.

A menopauza sok nemkívánatos tünetet okozhat, ilyen például a hőhullám. A kutatások bebizonyították, hogy az ánizsmag nagyon hatékony lehet a hőhullámok kezelésében.

  1. Szuhay Péter

    A fénykép alapján ez az ánzsmag nagyon hasonlít a csillagánizshoz. Lehet, hogy a csillagánizst hívják ánizsmagnak?

    1. Galló Rita

      Nem, nem a csillagánizs…ezek apró magvak. Gyógynövény boltban kapható. Inkább haspnlít a köményre.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük