fbpx

A mézédes és illatos zapota

A krumplihoz hasonlító zapota egészben és díszes cikkekre vágva.

A zapotafa (Achras sapota) őshazája Dél- és Közép-Amerikában van. Ma már szinte minden trópusi országban termesztik ezt a tojásméretű, rozsdabarna színű és mézédes gyümölcsöt, például Hawaiiban, Floridában, Afrikában és Indiában. A 18. században ugyan eljutott Európába is, de csak a főurak ízlelhették meg ezt a remek csemegét, hiszen csak nekik volt arra lehetőségük, hogy üvegházakban neveljék ezt a trópusi éghajlatot kedvelő, különös nevű gyümölcsöt.

Az aztékok még nem ismerték a ma oly ismeretes rágógumit, viszont már ők is szerettek rágógumizni. Bevagdalták a zapotafa kérgét, amelyből tejszerű nedv csöpögött ki, amely szilárd állapotában gumiszerű masszává változik. Ez az anyag szolgált rágógumi gyanánt az aztékok számára. Pozitív hatásait is észrevették, vagyis felismerték a rágózás fogakra gyakorolt hatásait. Igaz, a zapotafa kérge nem tartalmazott mentolt, mint a mai rágógumik, ennek ellenére már ők is észrevették, hogy a gumiszerű massza egyrészt tisztítja a fogaikat, másrészt kellemesen frissíti a leheletüket.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A zapotafa akár a 15 méteres magasságot is elérheti, azonban édes és illatos gyümölcsét csak az elültetését követően körülbelül az ötödik évben hozza. Levelei sötétzöldek, kemények, fényesek és hosszúkás, lándzsaformát öltenek, és elérhetik a 10-12 centiméteres nagyságot is. Virágai zöldesek, fehérek és barnásak is. A virágok a levélhónaljban nyílnak.

A terméseknek vékony, rozsdavörös héjuk van, kicsit olyan, mint hazánkban a burgonyának. A barna termések leveses, áttetsző húsa eleinte narancsszínű, majd ez később szintén barnás, karamellszínű színű lesz, íze pedig már-már émelyítően édes. Íze kicsit emlékeztet a körte és a karamell ízvilágának a kombinációjára. Éretlen formájában latexet és tallint tartalmaz. A zapota gyümölcse meglehetősen gazdag foszforban, káliumban és kalciumban.

Természetesen, a zapotát is frissen és nyersen ajánlatos fogyasztani. A gyümölcsöt először is meg kell hámozni, majd ki kell szedegetni belőle a magokat és már fogyasztható is.

A zapotából mennyei gyümölcssaláta készülhet, de krémet is készíthetünk belőle, amelyet süteményekhez használhatunk fel. Dél- és Közép- Amerikában szirupot és befőttet is előállítanak belőle.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük