fbpx

A napsütés csodálatos gyógyhatása

Egy kék háttér előtt vattából készült felhők között sárga papírból formázott nap.

Már attól is jobb kedvre derülünk, ha kisüt a nap. A napsütésnek nemcsak a hangulatunkra van pozitív hatása, hanem más egészségügyi előnyei is vannak. A cikkben a napsütés csodás hatásait taglaljuk.

A D-vitamint a napfény vitaminjának tartják, nem véletlenül, hiszen a napfény hatására termelődik a szervezetünkben. Nagy szükségünk van rá, mert nagyon sok fontos szerepkört lát el, többek között támogatja a csontok és a fogak egészségét, de elősegíti a kalcium felszívódását, biztosítja az immunrendszer megfelelő működését, a hormontermelést, de a szív egészségének is jót tesz.

Az emberek többsége D-vitamin-hiánnyal küzd, pedig ez a vitamin sokféle betegségtől megóvhat bennünket. Tartózkodjunk annyit a napon, amennyit csak tudunk, hiszen a napfénynek számos egészségügyi előnye ismeretes. Többek között csökkentheti egyes rákos betegségek kialakulásának kockázatát.

Természetesen be kell tartanunk a megfelelő óvintézkedéseket, de a napfény számos daganatos megbetegedés megelőzésében is segítségünkre lehet, leginkább a tüdőt, a nyelőcsőt, a mellet, a bélrendszert, a gyomrot, a petefészket, a hasnyálmirigy, a végbelet, illetve a vesét érintő rák esetében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az alvás elengedhetetlen a regenerálódáshoz és a gyógyuláshoz, de nagyon sokan küzdenek álmatlansággal, alváshiánnyal. Tanulmányok arról számoltak be, hogy a napozás segíthet szabályozni a cirkadián-ritmust, ez pedig jelentősen javítja az alvás mennyiségét és minőségét. Ez különösen igaz az idősebb emberekre, akik gyakran küzdenek alvási gondokkal.

Napfény hatására melatonin nevű hormon is termelődik a szervezetünkben, amelynek hatására szintén jobban fogunk aludni. A napfény hozzájárul még a szerotonin termelődéséhez is, amely a melatonin előfutárának is tartanak. Ez egy olyan neurotranszmitter, amely jobb alvást biztosít, javítja a hangulatot és csökkenti a szorongást.

A napfény hiánya miatt jelentősen romlanak a kognitív funkciók, illetve megnő a depresszió és a skizofrénia kialakulásának kockázata is. A napfény azonban segít a D-vitamin és más hormonok termelődésében, ami enyhíti a depressziós tüneteket, javítja a hangulatot, növeli az endorfin hormont a szervezetben, és összességében hozzájárul a jobb mentális egészséghez.

A napfény értágító hatással is rendelkezik, ennek hatására csökken a vérnyomás, és meglepő módon, a koleszterinszint is, így mérséklődhet a szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, illetve gyulladás és metabolikus szindróma kialakulásának kockázata is.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.