fbpx

A nyugtató hatású koriander

Fakanálban őrölt koriander, mellette koriandermagok és korianderlevél.

A koriandert nemcsak a főzés, hanem az alternatív gyógyászat során is használhatjuk. A gyógynövényt a hagyományos orvoslás is nagyon kedveli, hiszen nagyon sok egészségügyi hatással rendelkezik. Kiemelkedő az antidepresszáns hatása, de a gyulladáscsökkentés is a remek tulajdonságai közé tartozik.

A korianderben bőségesen megtalálhatók az antioxidánsok, például ilyen a béta-karotin. Az antioxidánsoknak az a feladata, hogy csökkentsék a sejteket érintő károsodásokat, amelyeket a szabad gyökök felszabadulása révén keletkezett oxidatív stressz vált ki.

A koriandermaggal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy csökkenti a magas vércukorszintet, illetve a túlzott szomjúságérzetet, amely a cukorbetegség egyik jellemző tünete.

A gyógynövény fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik, ezért nagyon hatásos lehet azok számára, akik ízületi gyulladásban szenvednek, mivel csillapítja a fájdalmat, csökkenti a gyulladást és enyhíti az ízületi merevséget is. Emellett a gyógynövény a gyomor- és bélrendszer egészségére és a májfunkciókra is pozitív hatást gyakorol.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A vérszegénységet általában a szervezetben kialakuló vashiány okozza. Ez általában a nők egyik jellemző betegsége. A koriander azonban magas vastartalommal rendelkezik, ezért is segíthet azokon, akik vashiányos vérszegénységben szenvednek. A vér alacsony vastartalma légszomjat, extrém fáradtságot, heves szívdobogásérzést, a kognitív funkciók csökkenését okozhatja. A vas azonban nagyon sok funkcióra hat jótékonyan, illetve növeli a vitalitást és az erőt, valamint a csontok egészségét is segít fenntartani.

A koriander nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot is, amely a csontok és a fogak egészségét hivatott fenntartani. A kalcium a segítségünkre lehet a csontritkulás megelőzésében is. Ez különösen fontos azon nők számára, akik a posztmenopauza szakaszába léptek.

A koriander természetes nyugtató hatásokkal rendelkezik, csökkenti a szorongást, és ha elalvás előtt teaként fogyasztjuk, pihentető és nyugtató hatásait is megtapasztalhatjuk, ugyanis sokkal könnyebben és gyorsabban tudunk majd elaludni.

A koriander akkor is a segítségünkre lehet, ha enyhe ételmérgezéses tüneteink vannak, ugyanis a gyógynövény ebben a szituációban nagyon hatékony lehet hasmenés és hányinger megszüntetésében. Ha nyaralunk, mindenképpen gondoljunk erre a gyógynövényre, mivel antibakteriális hatásokkal rendelkezik, ennek köszönhetően pedig segít megvédeni az élelmiszerek vagy az ivóvíz okozta betegségekkel szemben, mint a vérhas, az ételmérgezés vagy éppen a szalmonella.

  1. Kedves Eva,nekem az udvaron cserepekben csupa fuszernoveny (gyogynoveny) van.
    Nagyon Jo es persze egeszseges ha fozeshez friss es nem tapszerezett,permetezett gyogynovenyeket hasznalok.
    Sok sikert kivanok ehhez a tevekenyseghez:
    Nana

  2. dr Béres Csabáné

    Nagyon szeretem a koriander növényét, csak ritkán kapok Debrecenben. hol lehet kapni a koriender magot is? a magot hogyan lehet használni ? Köszönöm a választ.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.