fbpx

A puha, illatos és zamatos mirtuszgyümölcs

Mirtuszdió kettégvágva.

A mirtuszgyümölcs őshazája Dél-Amerikában van. Mirtuszdiónak is nevezik, de semmi köze sincs a dióhoz vagy a diófélékhez, csak kicsit hasonlít a zöld dióra. A mirtuszgyümölcs fája körülbelül 3-5 méter, ovális, zöld levelei vannak. A termések szintén zöld színben pompáznak. A virágai szépségesek, illatosak és édesek, akár még emberi fogyasztásra is alkalmasak. A szirmokat lehet kandírozni, de gyümölcssalátába szórva, sőt még dzsemnek is kiváló.

A gyümölcs külseje arra enged következtetni, hogy a gyümölcshús kemény és élvezhetetlen, pedig ez nem így van. A mirtuszgyümölcsnek már a héja is puha, bársonyos, a húsa pedig krémszerű és vajpuha. A gyümölcshúsban több tíz mag ül, hasonlóan a kivihez.

A gyümölcs meglehetősen gazdag C-vitaminban és karotinban. Érdemes ezt a gyümölcsöt frissen fogyasztani, mivel egy kitűnő antioxidáns. A gyümölcsben olyan anyagok lelhetők fel, amelyek alkalmasak hasmenés csillapítására. Őshazájában használják még a gyümölcsöt szív- és érrendszeri betegségekre, emésztési zavarokra, de külsőleg különféle bőrbetegségeket is orvosolnak a segítségével.

Az élelmiszeripar cukorkát és likőrt is készít belőle. A gyümölcsöt el lehet tenni szirupban, lehet belőle készíteni salátát, dzsemet és szörpöt, de kandírozva is nagyon ízletes. Őshazájában gyakran készítenek mellé szószt, amely pikáns ízt kölcsönöz a sült húsoknak, de az sem ritka, hogy megaszalják, esetleg pálinkát, illetve bort készítenek belőle. A nem túlságosan érett változatokat savanyúságként teszik el, és szintén húsételek, vadételek mellé fogyasztják.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ennek a gyümölcsnek az ültetésével mi magunk is megpróbálkozhatunk. A növény legfőképpen a laza, homokos talajt kedveli, közepesen tápanyagigényes és a kártevőkkel szemben is rendkívül ellenálló. A magokat el lehet vetni homokos, tőzeges talajjal teli cserépben, de a csíráztatáshoz érdemes egy üveglapot tenni a cserép tetejére. Amikor a mirtuszgyümölcs növekedésnek indul, akkor érdemes egy nagyobb cserépbe vagy dézsába átültetni. Tavasztól őszig kint lehet a növény a szabadban, merthogy elég jól bírja az időjárás viszontagságait. Télire azonban keresnünk kell számára egy védett helyet. Ez lehet például hidegház, fólia, de a teraszon is jól érzi magát.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük