fbpx

A sejtvédő C-vitamin (aszkorbinsav)

Felszeletelt gyümölcskarikák egymásra halmozva.

A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amelyet a szervezet nem képes tárolni, és így a napi táplálékkal kell gondoskodni beviteléről. A C-vitamin képzéséhez egy bizonyos enzimre van szükség, amely az embereknél, majmoknál és tengerimalacoknál az evolúció során eltűnt.

Bár az emberi szervezetben nincs külön raktár, a vitamin néhány szervben bőségesen jelen van, így például az agyban, a hipofízisben, a szemlencsékben, a májban és a lépben, de a leukocitákban is. Itt azonban a vitamin állandó „használatban van”, és ezért nem képes szükség esetén a szervezet többi részének rendelkezésére állni.

A C-vitamin különösen fontos, mert erősíti az immunrendszert, a kötőszövetet, elősegíti a sebgyógyulást, hozzájárul ahhoz, hogy a természetes öregedési folyamat lelassuljon, és véd a rákkeltő anyagoktól, mivel a vitamin megfogja a szabad gyököket. A C-vitamin védi a sejteket, hatást fejt ki a kötőszövet felépítésében, és jelentős mértékben részt vesz az intermedier anyagcserében. A vas felszívódásához is nagyon fontos a C-vitamin. Egy további, nagyon fontos funkciót lát el koenzimként a C-vitamin. Ebben a formában az aszkorbinsav meghatározó szerepet játszik a vér bizonyos alkotóelemeinek, a fogíny, a fogak, a csontok, az epesav és a kötőszövet felépítésében.

A C-vitamin egy nagyon érzékeny vitamin, különösen a fényre és az oxigénre. Ezért a friss gyümölcsöt és zöldséget lehetőleg sötét helyen tároljuk, vagy még jobb, ha egészen frissen fogyasztjuk el. A káposzta viszont főzés után több C-vitamint tartalmaz, mint friss, nyers állapotban. Mindenesetre ne főzzük a zöldséget túl hosszú ideig, mert akkor jelentősen visszaesik a vitamintartalma.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A C-vitamint a napi élelemmel kell bevinni a szervezetünkbe. Ennek oka, hogy nincs lehetőség a szervezetben tárolni az aszkorbinsavat. Egy amúgy egészséges felnőtt számára az ajánlott napi bevitel ebből 100 mg, bizonyos feltételek mellett azonban magasabb a szükséglet. A várandósoknak, szoptató anyáknak, versenysportolóknak, dohányzóknak és alkoholistáknak, valamint a stressz alatt álló embereknek több C-vitaminra van szükségük. Ez a mennyiség kiegyensúlyozott táplálkozással könnyen fedezhető.

  1. Gyarmati Lajos

    Aszkorbinsav napi fogyasztásával teljesen megszűnt a nagyon nagyfokú ínyvérzésem. Etették velem az orvosok a gyógyszereket, különféle fogkrém reklámok mind ámítás. Az igazi hatásos gyógymód az aszkorbinsav.

  2. Sáry Judit

    Én hallottam kétféle aszkorbinsavról: az egyik D a másik L .Nem tudom hogy ez igaz e.Az L aszkorbinsavat mondta jónak az előadó.Üdv.M.né.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.