fbpx

A legnagyobb C-vitamin-bombák

Egzotikus gyümölcsféle, a guava.

A C-vitamin szerepet játszik a kötőszövet felépítésében, elősegíti a vas felszívódását, és gyökfogó. Mely gyümölcs- és zöldségfajták tartalmaznak belőle sokat?

Az emberi szervezet legfontosabb tápanyagai közé tartozik a C-vitamin. Erősíti az immunrendszert, és megelőzésként szedve segít a megfázások időtartamát és súlyosságát rövidíteni, enyhíteni, ezen kívül közreműködik a kötőszövet felépítésében. Mivel az ember az aszkorbinsavat nem képes maga előállítani, a szükségletet teljes egészében a táplálékból kell fedezni. Hogy hiánya mihez vezet, azt a tengerészek a korábbi századokban saját testükön tapasztalták meg: a tengeren hónapok múlva kínok között haltak meg skorbutban. A betegség egy hosszabb ideig tartó C-vitamin-hiány következménye.

Ilyen sorstól nem kell félni a mai ipari államokban. A modern táplálkozási lehetőségeknek köszönhetően szinte mindannyian megfelelően el vagyunk látva C-vitaminnal. A citrusfélék a C-vitamin klasszikus forrásainak számítanak.

A káposzta üti a narancsot

Néhány gyümölcs- és zöldségféle azonban jóval több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs és társai. Így a káposztafélék – mint a brokkoli, kelbimbó és zöld káposzta – felveszik a versenyt a citrusfélékkel, sőt egyes fajták felülmúlják azokat, bár ez a többlet bizonyos mértékig elvész főzés közben. A legtöbb vitamint a gyümölcsök és zöldségek ugyanis nyers állapotban tartalmazzák.

Spenót

Még ha nem is tartalmaz annyi vasat, mint korábban feltételezték, megéri fogyasztani: a friss spenót 100 grammonként 50 mg körüli C-vitamint tartalmaz, majdnem annyit, mint a narancs. Ezen kívül sok folsavat, valamint béta-karotint és kalciumot.

Paprika

Szent-Györgyi Albert először paprikából és narancsból vonta ki a C-vitamint. A vitamintartalom a színtől és az elkészítéstől függ: a piros nyers paprika tartalmazza a legnagyobb mennyiséget, 140 mg-ot 100 grammonként.

Brokkoli

Bőséges forrása a vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Nyersen több mint 95 mg C-vitamint tartalmaz 100 grammonként. Legjobb kímélőn párolni, így őrződnek meg leginkább az egészséges tápanyagok.

Kelbimbó

Nyers állapotban a kelbimbó 100 grammonként 110 mg C-vitamint tartalmaz, aminek nagy része sajnos főzéskor elvész. Ezért az érzékeny bimbókat csak rövid ideig és kevés vízben pároljuk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Zöldkáposzta

Nyersen mintegy 105 mg C-vitamint tartalmaz 100 grammonként. Itt is érvényes a kímélő elkészítés!

Petrezselyem

Ki gondolta volna? A petrezselyem egy valóságos C-vitamin-bomba, és kereken 160 mg-ot tartalmaz az értékes tápanyagból 100 grammonként.

Fekete ribizli

Más bogyós gyümölcsökkel összevetve a fekete ribizli nemcsak sok vasat tartalmaz, hanem 100 grammonként 175 mg C-vitamint is.

Guava

Az egzotikus gyümölcs mintegy 270 mg C-vitamint tartalmaz 100 grammonként, ezen kívül forrása az A-provitaminnak is.

Homoktövis

A homoktövis 100 grammonként 450 mg C-vitamint tartalmaz, ami kereken tízszerese a citrusfélék vitamintartalmának.

Csipkebogyó

Sokan teaként vagy lekvárként fogyasztják. A csipkebogyó gazdag A-, B1- és B2-vitaminban, valamint flavonoidokban. Legnagyobb értéke azonban kétségkívül C-vitamin-tartalma, ami fajta és érettség szerint erősen változhat. Egy példa: 1250 mg 100 grammonként!

 1. Almási Klára

  A fenti cikkben leírtak 100 évvel ezelőtt még megállták a helyüket. A mai valóság viszont az, hogy a gyümölcsök és a zöldségek már alig tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Az ok: a termőföld teljes kiszipolyozása (nincs pihentetve, nem veszik figyelembe a vetésforgót), a rengeteg műtrágya és lassan a génmódosított termékek is elözönlenek kis hazánkban. Aki nem fogyaszt jó minőségű, természetes, fermentált vitaminokat, az idő előtt meghal tápanyaghiányban.

 2. Farkas István

  Osztom az előttem szóló véleményét!
  Akinek lehetősége van , termelje meg családjának az egészséges élelmiszereket!!!

 3. Táncos Dénes

  Nos. A legnagyobb C-vitamin bomba a GOJI gyümölcs! Többszázszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a 2. helyezett csipkebogyó! Aki nem hiszi, járjon utána…

 4. Pingback: Vitaminban gazdag gyümölcsök testünk védelméért | Gyógyszer Nélkül

 5. Varga Ádám

  Arról nem is beszélve, hogy kinek van lehetősége (és pénze) hozzájutni fekete ribizlihez/guavához/homoktövishez, stb. A petrezselymet pedig nem lehet olyan mennyiségben fogyasztani, hogy C-vitamin forrásnak lehessen tekinteni, pláne hosszú időn át.

 6. JJ.
  Ajánlom megtekinteni a You tube-on a Paradicsom c. filmet, amit közetgyapoton, föld nélkül termesztenek!!!!
  Kéozelhetitek milyen tápláló, viszont hungarikum, dupla áron, a külföldihez képest.

 7. “A mai valóság viszont az, hogy a gyümölcsök és a zöldségek már alig tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Az ok: a termőföld teljes kiszipolyozása (nincs pihentetve, nem veszik figyelembe a vetésforgót), a rengeteg műtrágya és lassan a génmódosított termékek is elözönlenek kis hazánkban. Aki nem fogyaszt jó minőségű, természetes, fermentált vitaminokat, az idő előtt meghal tápanyaghiányban.”
  olvaható a bejegyzés.

  Legalábbis azt állítják azok a C -vitamint és más vegyi anyagot forgalmazók, akik orvosi diplomával nem a gyógyításra, hanem a betegségek előidézésére tettek orvosi esküt. Valamiből élni kell az egészségügynek is alapon.

  Közegészségügyi-Járványügyi, majd BME Vegyészmérnöki tanulmányaim során gyógyszergyártóktól elhangzott vélemény az, hogy
  “minden tabletta méreg, még a C-vitamin is, és az a gyógyszer, ami pár héten belül nem hat, egy életen át kell szedni, attól gyógyulás már nem is várható.”
  Van még egy nagyon fontos tudása az egyetemnek:
  ” A növények nem ilyanok, mint az emberek. Pk nem zabálnak össze vissza, és vég nélkül. A mérgeket pedig az ember szerencséjére nem veszik fel a talajból, különben már kiírtotta volna saját magát a túl okosnak képzelő ember, akitől az állatnak is több esze van. Az állat ha beteg, lepihen és nem mérgekkel -gyógyszerekkel tömi tele a veteg testét.”

  A volt gyógyszergyári vezérigazgatót lelkiismerete nem hagyta nyugodni és kiterítette a kártyákat az asztalra.
  Egy gyógyszergyári vezérigazgatónak elege lett és elmondta az igazat a gyógyszergyárakról

  http://www.tudasfaja.com/egy-gyogyszergyari-vezerigazgatonak-elege-lett-es-elmondta-az-igazat-a-gyogyszergyarakrol/

  John Virapen Mellékhatás: Halál című könyvében leírja az egész folyamatot, hogyan veszik rá a gyógyszergyárak az orvosokat, hogy az ő termékeiket írják fel, hogyan vesztegetik meg drága utazásokkal és ajándékokkal a véleményvezéreket, elismert kutatókat és orvosokat, hogy pozitívan nyilatkozzanak gyógyszerekről, amik súlyos mellékhatásokkal járnak és valójában inkább be kellene tiltani őket. Arról ír, hogyan manipulálják a gyógyszerek forgalomba hozása előtti teszteket, hogy pozitív eredmények jöjjenek ki, annak ellenére, hogy a tesztelések alatt gyakran halálos áldozatok is voltak. Hogyan hamisítják és manipulálják a jelentéseket és a statisztikákat, hogy a mellékhatásokat és a haláleseteket eltusolják. Hogyan pénzelnek a gyógyszergyárak kutató orvosokat, egész intézményeket, hogy a saját oldalukra állítsák őket. Sőt a gyógyszeripar, ha fogy a piac, azaz fogy a beteg emberek száma, masszív marketing kampányokkal új betegségeket ültet el a köztudatba, hogy ezzel növelje a gyógyszerek forgalmát és már nem riadnak el attól sem, hogy a gyerekeket tekintsék értékesítési célpiacnak. Arról is beszámol, ha netán perbe keverednének a gyógyszerek okozta halálesetek miatt, egy armadányi ügyvédet küldenek rá az ügyre, akik szétszedik az esetet. Aztán peren kívüli egyezségeket kötnek az áldozatok családtagjaival, hogy néhány millió dollárért cserébe örökre hallgassanak, s így szépen eltusolják az ügyet a nyilvánosság elől.
  „Munkakörömhöz tartozott, hogy e veszélyes és széles körben használt gyógyszerek marketingkampányát kidolgozzam és lebonyolítsam. A marketing az orvosoknak szánt drága ajándékoktól a véleményvezérek utaztatásán, a tudományos folyóiratokba szánt fizetett cikkek megjelenésén, valamint tudományos konferenciák előkészítésén és megtartásán át a különösen fontos személyek borbélyház-látogatásáig mindenre kiterjedt.”
  ……………

 8. Pingback: Vitaminhiány vagy vitamin-túladagolás? | Gyógyszer Nélkül

 9. Pingback: A sejtvédő C-vitamin (aszkorbinsav) | Gyógyszer Nélkül

 10. Pingback: Nem kamu: legfőbb C-vitamin-forrás a camu camu | Gyógyszer Nélkül

 11. Pingback: Rákellenes B17-vitamin az almában és a bogyósokban | Gyógyszer Nélkül

 12. Kiss J. Márk

  Mindenki más és más mértéket határoz meg C vitamin szükségletként. Végre sikerült találnom egy leírást, melyben érthetően le van írva, hogy mennyire is van szükségünk.
  http://gyogynovenyek.info/hirek/c-vitamin-hirek/mennyi-c-vitaminra-van-szuksegunk/
  Valójában maximum 370 mg maximális C-vitamin bevitelre van szükségünk ennél többet bevinni a szervezetbe felesleges és káros lehet.
  A legjobb gyümölcsökből és zöldségekből pótolni a C-vitamint! A mesterségesen előállított C-vitaminnak káros élettani hatásai lehetnek, gyártási technológiától függően. Azt hogy hogyan és miből készítik a c-vitamint jobb ha nem is tudjuk
  http://gyogynovenyek.info/hirek/c-vitamin-hirek/te-tuttad-hogy-kukoricabol-keszul-a-c-vitamin/
  Aki akarja az vegye meg kiló számra a C-vitamint és egye, de már dániai kísérlet is igazolta, hogy a túlzott C-vitamin fogyasztás káros lehet. Sőt a DNS felfedezéséért kapott Nóbel-díjas kutató kifejezetten károsnak minősítette a túlzott C-vitamin fogyasztást.
  A C-vitaminról egy részletes prezentáció, mindenkinek ajánlom
  https://prezi.com/ssexyl43h-af/c-vitamin/
  Ebben a prezentációban minden benne van amit tudni kell a C-vitaminról

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük