fbpx

A sérv 5 tünete

Középkorú férfi az ágyán ülve a fájós hátát fogja.

A sérv nemcsak kellemetlen, de nagyon fájdalmas is. Azért jó ismerni a tüneteit, mert így hamarabb fordulhatunk orvoshoz és a diagnózis felállítását követően megkaphatjuk a szükséges kezeléseket. Ha elhanyagoljuk a problémát, olyannyira leromolhat az állapotunk, hogy még az ágyból sem tudunk felkelni, és ilyenkor már csak a műtét segíthet. A cikkben bemutatjuk azt az 5 tünetet, ami a leggyakrabban kínozza a sérv miatt szenvedő betegeket.

A test legkülönbözőbb pontjain is kialakulhat sérv, de leggyakrabban az ágyék, a has és a gerinc területeit érinti. Leginkább a férfiaknál jelentkezik ez a betegség, talán azért, mert a sérv főként fizikai munka következményeként jön létre, így nem meglepő, hogy évente nagyon sok sérvműtétet végeznek világszerte.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A sérv tünetei fokozatosan, de hirtelen is jelentkezhetnek, és a fájdalom is különböző fokú lehet. Bár a tünetek eltérőek lehetnek attól függően, hogy a test mely pontján található a probléma, vannak olyan általános jellemzők, melyek minden egyes sérv kialakulásánál előfordulnak.

A fájdalom eleinte csak emelés vagy más fizikai munka közben jelentkezik, majd olyan tevékenységek során is előfordulhat, mint például köhögés vagy nevetés.

A sérv akár még a gyomorban vagy a környékén is megjelenhet. Ilyenkor nem kizárt a reflux, mint kellemetlen tünet, sőt akár még nyelési nehézség is jelentkezhet, de gyakran okoz olyan tüneteket, mint a hányinger vagy a hányás.

A hasi sérv azért veszélyes, mert gátolhatja a megfelelő véráramlást, és ez kihatással lehet az emésztésre. Ebben az esetben émelygés és hányás mellett gyakori a székrekedés vagy a székelési nehézség megjelenése, ami miatt akár még életveszélyes állapot is kialakulhat.

Az egyik jellemző tünete a kiemelkedő dudor vagy csomó, amely fekvő állapotban visszahúzódik vagy kisebbnek tűnik. Leginkább az ágyéksérv látható, amely egy idő után már nem húzódik vissza, hanem egyre nagyobb és nagyobb lesz.

 1. Nagyné Pásztor Judit

  A segítségét kérem, mert két éve múlt júliusban a lágyéksérv mútétemnek. 60 éves voltam. Bal oldali diónyi nagyságú volt. Nem ültettek be szövetet. Előzménye szerintem, hogy változó kori vízelettartásom már 10 éve fennálló volt, valamint a széklettel is egész életem során gondjaim voltak, mert van egy lassú emésztés és gyenge laza kötőszöveti probléma. A műtét óta egybefüggő kitüremkedés látható a hasfal a horpaszizom helyén, mely sportoláskor érzékeny. Kocogok, kondizom, jógázom, ezekre a mozgásokra lassú anygcserém miatt is szükségem van. Egy éve kétszer is vissza mentem a Főorvosomhoz, de nem látott tenni valót. Kérem ha tud adjon tanácsot, hogy mit tehetnék. Köszönöm a válaszát.

  1. Kedves Judit,
   mi egy életmódmagazin vagyunk, sajnos nem tudunk orvosi segítséget nyújtani.

 2. Boros Jozsef

  A lagyekserv okoz szekelesi panaszt ?? Szekelesi nehezitettseget? Tobbszori szekelest???

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük