Középkorú férfi az ágyán ülve a fájós hátát fogja.

A sérv nemcsak kellemetlen, de nagyon fájdalmas is. Azért jó ismerni a tüneteit, mert így hamarabb fordulhatunk orvoshoz és a diagnózis felállítását követően megkaphatjuk a szükséges kezeléseket. Ha elhanyagoljuk a problémát, olyannyira leromolhat az állapotunk, hogy még az ágyból sem tudunk felkelni, és ilyenkor már csak a műtét segíthet. A cikkben bemutatjuk azt az 5 tünetet, ami a leggyakrabban kínozza a sérv miatt szenvedő betegeket.

A test legkülönbözőbb pontjain is kialakulhat sérv, de leggyakrabban az ágyék, a has és a gerinc területeit érinti. Leginkább a férfiaknál jelentkezik ez a betegség, talán azért, mert a sérv főként fizikai munka következményeként jön létre, így nem meglepő, hogy évente nagyon sok sérvműtétet végeznek világszerte.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A sérv tünetei fokozatosan, de hirtelen is jelentkezhetnek, és a fájdalom is különböző fokú lehet. Bár a tünetek eltérőek lehetnek attól függően, hogy a test mely pontján található a probléma, vannak olyan általános jellemzők, melyek minden egyes sérv kialakulásánál előfordulnak.

A fájdalom eleinte csak emelés vagy más fizikai munka közben jelentkezik, majd olyan tevékenységek során is előfordulhat, mint például köhögés vagy nevetés.

A sérv akár még a gyomorban vagy a környékén is megjelenhet. Ilyenkor nem kizárt a reflux, mint kellemetlen tünet, sőt akár még nyelési nehézség is jelentkezhet, de gyakran okoz olyan tüneteket, mint a hányinger vagy a hányás.

A hasi sérv azért veszélyes, mert gátolhatja a megfelelő véráramlást, és ez kihatással lehet az emésztésre. Ebben az esetben émelygés és hányás mellett gyakori a székrekedés vagy a székelési nehézség megjelenése, ami miatt akár még életveszélyes állapot is kialakulhat.

Az egyik jellemző tünete a kiemelkedő dudor vagy csomó, amely fekvő állapotban visszahúzódik vagy kisebbnek tűnik. Leginkább az ágyéksérv látható, amely egy idő után már nem húzódik vissza, hanem egyre nagyobb és nagyobb lesz.

Ehhez a cikkhez 3 hozzászólás

  1. Nagyné Pásztor Judit

    A segítségét kérem, mert két éve múlt júliusban a lágyéksérv mútétemnek. 60 éves voltam. Bal oldali diónyi nagyságú volt. Nem ültettek be szövetet. Előzménye szerintem, hogy változó kori vízelettartásom már 10 éve fennálló volt, valamint a széklettel is egész életem során gondjaim voltak, mert van egy lassú emésztés és gyenge laza kötőszöveti probléma. A műtét óta egybefüggő kitüremkedés látható a hasfal a horpaszizom helyén, mely sportoláskor érzékeny. Kocogok, kondizom, jógázom, ezekre a mozgásokra lassú anygcserém miatt is szükségem van. Egy éve kétszer is vissza mentem a Főorvosomhoz, de nem látott tenni valót. Kérem ha tud adjon tanácsot, hogy mit tehetnék. Köszönöm a válaszát.

    • Kedves Judit,
      mi egy életmódmagazin vagyunk, sajnos nem tudunk orvosi segítséget nyújtani.

  2. A lagyekserv okoz szekelesi panaszt ?? Szekelesi nehezitettseget? Tobbszori szekelest???

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*