fbpx

A sok ülés a szív egészségét is károsítja?

Elegáns fiatal férfiak és nők ülnek egymással szemben két sorban asztaloknál és számítógépen dolgoznak.

A ma embere nagyon sokat ül. Régebben az emberek jóval zsírosabb ételeket fogyasztottak, mégis napjainkban van sokkal több rákos megbetegedés. Ez köszönthető az ülő életmódnak és többek között az egészségtelen táplálkozásnak. Az ülő, inaktív életmód negatívan hat az egészségre. Mutatjuk is, milyen szervet érint elsősorban a sok ülés, a mozgásszegény életmód.

A sok ülés negatívan hat a szív egészségére. Sok kutatást végeztek az ülő életmóddal kapcsolatban. A tudósok olyan embereket vizsgáltak hosszú éveken keresztül, akik ülő, illetve akik álló munkát végeztek. A tanulmányaikban arról számoltak be, hogy az ülő életmódot folytató emberek között kétszer nagyobb valószínűséggel alakultak ki szív- és érrendszeri megbetegedések, mint azok között, akik álló munkát végeztek.

Az ülő életmódot, pontosabban annak negatív hatásait ugyan ellensúlyozza valamennyire a rendszeres mozgás, a tudósok azonban arra a következtetésre jutottak, hogy az ülő életmód bizony megrövidíti az életet.

A túl sok ülés fokozza a demencia kialakulásának a kockázatát. Emellett megnő az esélye a szívbetegség, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a stroke kialakulásának is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A sok ülés azt is jelenti, hogy a kelleténél kevesebb kalóriát égetünk el. Az ülés megváltoztatja a szervezet inzulinra adott reakcióját, márpedig ez a hormon segít a szénhidrátok és a cukor felhasználásában, hogy azt energiává alakítsa át a szervezetünk számára.

A sok ülés miatt nem biztos, hogy valaki visszafogja magát az étkezésben, viszont az sem biztos, hogy többet fog mozogni. Ez nemcsak plusz kalóriákat jelent, hanem elhízást is eredményez. A túlsúly viszont szintén sok-sok betegség okozója lehet.

Minél többet ülünk egy-egy nap a számítógép előtt, annál nagyobb lesz az esélye az alvási problémának. Márpedig ha nem alszunk eleget, akkor szintén megnő a kockázata a krónikus betegségek és más egészségügyi problémák kialakulásának.

Az ülő pozíció nagy stresszt okoz a hátizmoknak, a gerincnek, a nyaknak és a deréknak. Mindenképpen nagyon lényeges, hogy ülés közben megfelelő legyen a fej- és a testtartásunk.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük