fbpx

A szaunaterápia mint az agy egészségének javítója

Szaunában való izzadás, izzadságcsöppek a bőrön.

A szaunában való izzadás számos egészségügyi előnyt hordoz magában, beleértve a méreganyagok kiürülését, a vérkeringés serkentését és a mitokondriális funkciók javítását. A kutatások kimutatták, hogy a rendszeres szaunahasználat összefüggésbe hozható a halálozás kockázatának csökkentésével, beleértve a halálos kardiovaszkuláris eseményeket és segíthet az Alzheimer-kór, illetve a demencia kockázatának csökkentésében is.

Egy finnországi kutatás bebizonyította, hogy férfiak és nők esetében a heti négy-öt alkalmas szaunázás jelentősen lecsökkenti ennek a két betegségnek a kialakulásának a kockázatát. Megközelítőleg 66 százalékkal alacsonyabb ezeknek a betegségeknek a kockázata, ha valaki hódol ennek a szenvedélynek, pontosabban a szaunázásnak.

Számos oka lehet annak, hogy a szauna használata növeli az agy egészségi állapotát, beleértve a gyulladás és a vérnyomás csökkenését, de javítja az érrendszeri funkciókat és elősegíti a pihenést, illetve a jólét kialakulását.

Más kutatások azt igazolták, hogy a szaunahasználat növeli a noradrenalinszintet, illetve elősegíti az agy megfelelő működését és megelőzi az idegsejtek károsodását.

A kutatók kapcsolatot találtak a hőkibocsátás és az agyi eredetű neurotróf faktor (BDNF) között, ami aktiválja az agyi őssejtek új neuronokká való átalakítását. A BDNF számos egyéb vegyi anyagot is kivált, amelyek elősegítik az idegi egészséget.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kutatók úgy vélik, hogy a hő hatására megemelkedik a vér-agy gát áteresztő képessége, amelyről úgy vélik, hogy stimulálja a BDNF agyi teljesítményét.

A szaunahasználat segítheti a szervezetben a nem biológiai halidok, például a bróm vagy a fluorid kiválasztását is, amelyek segítenek a jód eltávolításában. Ez különösen hasznos, ha valakinek pajzsmirigyproblémái vannak.

A verejtékezés hiánya gyakran a hipotireózis jele. A hipotireózist súlyosbíthatja az üdítőitalokban, a sütőipari termékekben, a peszticidekben és más termékekben található halogenidek. Ezek a halogenidek ugyanahhoz a receptorhoz kötődnek a pajzsmirigyben, ami a pajzsmirigyhormonok előállításához szükséges. Ez a pajzsmirigyhormon alacsony termelését és a hipotireózis tüneteit eredményezi.

A fibromyalgiában szenvedőknél is nagyszerű eredményeket értek el a szauna használatával. A betegek jelentős részénél csökkentette a fájdalmat a rendszeres szaunázás.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük