fbpx

A szelénhiány és a vírusok

Brazil dió, mogyoró, pisztácia – gazdag szelénforrások.

A szelén elengedhetetlenül fontos a jó egészségi állapot fenntartásához. A szelénhiány félelmetes következményeit csak nagyon kevesen ismerik. A legújabb kutatások arra mutatnak rá, hogy a szelén hiánya szerepet játszhat az új és veszélyes vírustörzsek kialakulásában, amelyek akár járványokat is okozhatnak.

A szelén természetes formában megtalálható a talajban és megtalálható az állatok és az emberek testében is, ahol számos fontos biokémiai funkciót lát el. Ezek közé tartozik az anyagcsere szabályozása, a normális növekedés irányítása, a reprodukció kialakítása, a szabad gyökök semlegesítése és a fertőzések elleni védekezés. A szelén semlegesíti a szabad gyököket, ártalmatlanná téve azokat a testfolyadékokban.

A glutatin alkotórészeként a szelén segít megvédeni a szív- és érrendszert a zsírok oxidációjának leküzdésével és a vérlemezkés összecsapódásának csökkentésével. Mindemellett elősegíti a toxinok semlegesítését is.

Szelénhiány jóval gyakrabban fordul elő azokban az országokban, ahol a talaj szegény ebben az ásványban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egyes kutatások azt igazolták, hogy a szelénhiány megnöveli az influenza vírus okozta károsodásokat. Még nagyobb problémának vélték a tudósok azt, hogy az influenza vírus mutálódni kezdett, amikor az szelénhiánnyal küzdő egerekbe került. Az influenza is könnyebben fertőz, ha nincs elegendő szelén a szervezetben, de a kutatók szerint a szelénhiány miatt a tüdőgyulladás is sokkal veszélyesebbé válhat. Az eredmények alapján a tudósok úgy vélik, hogy a táplálkozási hiányosságok, pontosabban a szelénhiány elősegíti a járványok kialakulását és hozzájárul az új vírustörzsek kialakulásához. Más szóval az alacsony szeléntartalmú emberek nemkívánatos inkubátorként működnek a virulens kórokozókkal szemben.

Egy másik vizsgálatban azt figyelték meg, hogy a szelénhiány lehetővé teszi egy egyébként jóindulatú vírus mutációját, amely a szív károsodását idézheti elő. Tehát a szelénpótlás segíthet a súlyos betegségek progressziójának megállításában.

A szelénkiegészítés például drasztikusan csökkenti a hepatitis-B előfordulását nemcsak az állatokban, hanem az emberekben is. A hepatitis-B fertőzötteknél a szelénpótlás megakadályozhatja a májrák kialakulását. A szelénkiegészítés fokozza az immunválaszt és növeli a természetes ölősejtek aktivitását. A szelén jó forrása a brazil dió, a tojás, a máj és a napraforgómag. A túlzásba vitt szelénfogyasztás azonban neurológiai problémákat okozhat.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.