Szamócafa piros termése.

A szamócafa (Arbutus unedo) vagy nyugati szamócafa a Földközi-tenger partvidékén található, ahol makkiának nevezik. A szamócafa a hangafélék családjába tartozó örökzöld növény, kedveli a sziklás lejtőket és a cserjéket. Magassága akár a tíz métert is elérheti. Cserjének is nevezik azokon a helyeken, ahol a magassága nem haladja meg a 3-4 métert. A kérge vörösesbarna, rozsdavörös színben pompázik és meglehetősen érdes, göcsörtös. A levelei tojásdadok vagy lándzsa formájúak.

A fa termései a szamócához hasonlítanak, miután beérnek, piros színt öltenek. A fa szinte egy időben virágzik és hozza ízletes gyümölcseit, amely csodaszép látványt nyújt, amikor is a fehér vagy rózsaszínes harang alakú virágok közül előbukkannak a gyönyörűséges vérpiros gyümölcsök, amelyek eleinte világossárgán, majd narancsos és végül tűzpiros színben pompáznak. A virágok a késő őszi, téli hónapokban, októberben vagy novemberben jelennek meg a szépséges fán.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A fa levelei is nagyon szépek. A fogazott levelek ugyanis fényesek, olajosan csillognak, de a kisebb levelek rézszínben pompáznak, illetve a fa kérge is vöröses színt ölt.

A szamócafa a tőzeges, humuszos talajt kedveli, de igazából akármilyen talajban jól érzi magát. Akkor fejlődik azonban szépen, ha a talajban a rostos gyökérzete utat talál magának és ott elegendő helye van a terjeszkedéshez, növekedéshez. Aki szeretne, nyugodtan megpróbálkozhat a nevelésével, mivel nem igényel sok gondoskodást. A kártevőktől nem kell tartani, így permetezésre sincs szükség. Öntözni szükséges, néha megmetszeni, illetve a fa tövét és annak környékét gyomlálni kell és a téli védelméről szükséges gondoskodni.

A gyümölcs íze egyszerre savanyú és olyan semmitmondó. Önmagában is lehet ugyan fogyasztani, de nem biztos, hogy a kedvencünkké válik. Viszont befőttként, lekvárként télire el lehet tenni, habár érdemes az ízét például mézzel vagy valamilyen diófélével feljavítani, illetve kicsit különlegessé tenni. A szamócafa terméseiből ízletes likőrt is lehet készíteni, habár ebben az esetben is érdemes némi fűszerrel – fahéj, vanília, csillagánizs, ánizs – megízesíteni.

Ehhez a cikkhez 5 hozzászólás

 1. Preksen Józsefné/Zsóka

  Szeretném megkérdezni, hogy ilyen facsemetéhez hogyan lehet és mennyiért lehet hozzájutni???

  • Péter József

   Szeretnék hozzá jutni amennyiben Székelyudvarhelyt és környékén megterem,és ugyanakkor a gyógyhatására vagyok kíváncsi valamint a beszerzési lehetőségre.Köszönöm ! Maradok tisztelettel és szeretettel

 2. Lugosi Jánosné

  Én is a fa árára vagyok kiváncsi.Köszönettel:

 3. Molnár István

  Én a fa árát és vásárlási helyét kérdezném . Köszönöm !

 4. Péter József

  Gyógyhatásara vagyok kíváncsi valamint a használati javaslatra. Köszönöm ! Tisztelettel

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*