50-es, fitt házaspár sétál gyors ütemben az erdei úton.

Az életkor az egyik legfontosabb kockázati tényező, már ami a szív- és érrendszeri betegségeket illeti. A menopauza utáni időszakban jelentősen megnő a szívbetegségek kialakulásának kockázata a nők körében.

Azt mindenki nagyon jól tudja, hogy a kor előrehaladtával egyre több, kisebb-nagyobb betegséggel kell számolnunk. A szívet érintő betegségek kockázata jelentősen megnövekszik stressz hatására, de a fáradtság és a testmozgás hiánya is okozhat szívbetegségeket.

Idősebb korban gyakrabban alakul ki szívritmuszavar. Az artériák is megkeményedhetnek, és ebben az életkorban sokan szenvednek magas vérnyomástól is.

Egy idősebb embernek a pulzusa is jóval lassabb, mint egy fiatalabb személynek. Hozzáértők véleménye szerint ez a szív és az agy közötti kommunikáció csökkenésének tudható be.

Ezeket a szívet érintő problémákat, pontosabban ezek lefolyását lehet lassítani, illetve ha odafigyelünk magunkra, akkor nem is biztos, hogy bekövetkeznek.

Az egészséges életmód mellett az is lényeges, hogy rendszeresen ellenőriztessük a vérnyomásunkat. Ha annak magas vagy alacsony a szintje, akkor a háziorvos kezelést irányozhat elő.

A magas koleszterinszint megnöveli a stroke és a szívroham kialakulásának kockázatát, így érdemes erre is kiemelt figyelmet fordítani.

A rendszeres testmozgás az egyik legjobb mód arra, hogy elkerüljük az érelmeszesedést és a koszorúér-betegséget. De természetesen így kivédhetünk más betegségeket is, mint például a magas vérnyomást, az inzulinrezisztenciát és a kóros elhízást, amely szintén sok betegség okozója lehet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A mindennapos stressz és rohanás nagy ellensége a testi, a szellemi, az érzelmi és a mentális jólétnek. Mindenképpen érdemes relaxációs technikákat elsajátítani, amelyek segítenek elkerülni a stressz káros hatásait.

Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk testünk jelzéseire és csökkentsük a bennünket ért stresszhatásokat. Foglalkoznunk kell magunkkal, vagyis elegendő időt kell a pihenésre szánni, a meditáció is egy kitűnő választás, hogy oldjuk valahogy a feszültséget.

A relaxációs technikák nem csupán a szívbetegségeket segítenek kivédeni, megelőzni, de a szorongást is csökkentik és még az immunrendszer működésére is pozitív hatással vannak.

Szíve egészségének megőrzése érdekében fontos a dohányzás abbahagyása, lényeges, hogy kiemelt figyelmet fordítson az egészséges táplálkozásra és alkoholt, illetve kávét is csak mértékkel fogyasszon.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*