fbpx

A szobanövények hasznosak és nagyon egészségesek

Egy fiatal lány szobavirágokat ültet.

Nagyon sokan kedvelik a szobanövényeket. Ez nem is baj, hiszen számtalan pozitív előnyük létezik. A tudományos kutatások azt mutatják, hogy azokban a házakban, ahol vannak cserepes szobanövények, ott sokkal kevesebb a por és a penész, mint az olyan lakásokban, ahol nem kedvelik ezeket a növényeket. A szobanövények levelei ugyanis természetes szűrőként működnek, ami azt eredményezi, hogy nemcsak az allergiás tüneteket képesek lecsökkenteni, hanem magát az allergiát akár meg is szüntethetik.

A növények nemcsak az egészségi állapotunkra lehetnek pozitív hatással, hanem a hangulatunk szabályozásában, pontosabban a hangulat fokozásában is aktívan részt vesznek. Szintén kutatások igazolják, hogy azok az irodai dolgozók, akiknek az irodájukat cserepes növények is dekorálják, sokkal jobb munkateljesítménnyel bírnak, kevesebbet aggodalmaskodnak és egészségesebbek is, mint azok az emberek, akik sivár munkakörnyezetben dolgoznak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Télen kisebb a páratartalom a lakásunkban, könnyen szárazzá válik a szoba levegője. Ez a helyzet viszont fokozza a megfázás és az influenza kialakulásának esélyét. Ha azonban szobanövényeket telepítünk a lakásunkba, akkor az otthonunk  levegője magas páratartalommal bír majd, ami csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát.

A lakásunk tele van olyan anyagokkal, amelyek szerves vegyületeket bocsájtanak ki a levegőbe. Ilyenek anyagok sok mindenből származhatnak, például a szőnyegekből, a kárpitokból, a nyomtatókból vagy akár a tisztítószerekből. Ezek a káros anyagok felhalmozódnak a levegőben, irritálják a szemet és a bőrt, okai lehetnek a tüdő- és légzőszervi betegségek kialakulásának. Azonban léteznek olyan légtisztító szobanövények, amelyek szinte magukba szívják ezeket a káros anyagokat, így nagy szerepük van a lakás levegőjének megtisztításában.

A gyógynövények már évezredek óta jelen vannak az életünkben. Az egyik ilyen például a menta, amely csökkenti az olyan emésztési gondokat, mint a puffadás, a fokozott gázképződés vagy a hasi görcsök. A bazsalikom is nagyon hasznos emésztési problémákra. A máriatövis a májat regenerálja, a kamilla hasznos a gyulladás ellen, a levendulának pedig kiemelkedő a nyugtató hatása.

  1. Szuhay Péter

    Szobanövényeink tényleg hangulatjavítók, ha sikerül őket életben tartani. Legfeljebb arra ügyeljünk, nehogy a kicsi gyerek megkóstolja. Számos közülük mérgező (pl. a zámia és a dieffenbachia is), érdemes utánaolvasni.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük