fbpx

A szőlő gazdag antioxidáns rezveratrolban

Kis fahordó tetején kékszőlő-fürtök, mellette egy üveg vörösbor, egy talpas pohárban vörösbor, kékszőlő-fürtök, szőlőlevelek, deszka háttér.

A rezveratrolról bizonyára mindenki hallott már. Ez egy természetesen előforduló zsírban oldódó vegyület és antioxidáns is egyben, amely nagyon hasznos, hiszen jelentősen lelassítja az öregedési folyamatokat.

A rezveratrol a szőlő magjában és héjában található meg nagyobb mennyiségben. Nemcsak a szőlő, hanem a vörösbor és a sötét bogyós gyümölcsök, például az áfonya is nagy mennyiségben tartalmazza. A szőlő a zöld teához hasonlóan igen gazdag polifenol vegyületekben, amelyek kiemelkedő gombaellenes hatással rendelkeznek.

A rezveratrol egyik kiemelkedő tulajdonsága, hogy átjutva a vér-agy gáton segít megvédeni az agyat és az idegrendszert a különféle káros hatásoktól. Ez a vegyület védi a sejteket a szabad gyökök károsító hatásaitól, segít fenntartani a szív egészségét, biztosítja a normális vérnyomást, támogatja az artériák rugalmasságát, csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladásokat és ezzel minimalizálja a krónikus betegségek kialakulásának a kockázatait.

A rezveratrol az izmok egészségét is támogatja, emellett elősegíti a fogyást és a BMI-index csökkenését. A rezveratrol úgy idézi elő a vérnyomás csökkenését, hogy segíti az erek pihentetését, illetve megnöveli a nitrogénmonoxid-termelést a szervezetben.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A rezveratrolkiegészítők pozitív hatással vannak a vérzsírokra is. A rezveratrol a koleszterinszintre is hatással van, mégpedig úgy, hogy csökkenti annak az enzimnek a hatását, amely a koleszterintermelést szabályozza. Antioxidánsként az LDL-koleszterin oxidációját is csökkenti. Az LDL-oxidáció pedig hozzájárul a plakkok felhalmozódásához az artériák falában.

A rezveratrolnak kiemelkedő az agyvédő hatása is. Például a rendszeresen és mértékkel fogyasztott vörösbor segíthet lassítani az életkorral összefüggő kognitív hanyatlást. Ez részben a rezveratrol antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásának tudható be. A vegyület elindíthat egy olyan eseményláncot is, amely az agysejteket védelmezi meg a károsodástól.

A rezveratrol antioxidáns vegyületei védelmet jelenthetnek az oxidatív stresszel szemben, amely a cukorbetegség egyes szövődményeit is okozhatja.

A vegyület segít a gyulladás csökkentésében is. Ezzel hozzájárul a krónikus betegségek, például a cukorbetegség megelőzéséhez. Emellett segít metabolizálni a glükózt, ami csökkenti a vércukorszintet.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Régi emlék, akkor meglepő volt, hogy elhangozhatott egy tévéműsorban: dr Czeizel Endre mondta, hogy leghamarabb az alkholisták halnak, tovább élnek az absztinensek, de legtovább élnek, akik mértékkel fogyasztanak vörösbort. Nem pontos az idézet, persze, hiszen harminc valahány éve volt.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük