fbpx

A szőlő jót tesz a szív egészségének

Egy fürt szőlő, mellette az egészséges szőlőlé üvegpohárban.

Már az ókori civilizációban is felismerték a szőlő és a szőlőlé egészségügyi hatásait. A szőlő a benne lévő értékes tápanyagoknak köszönhetően segíthet megelőzni a cukorbetegséget, illetve a szívbetegségeket is. Ezek az előnyök valószínűleg a gyümölcsben lévő fitonutrienseknek, fenolos savaknak és polifenoloknak köszönhető. Ezeken kívül a szőlő gazdag tárháza a C-vitaminnak. Az antociánok pedig olyan altípusát képezik a polifenoloknak, amelyek a gyümölcs mélyvörös, kékes-lilás színét adják. Egy másik jól ismert polifenol, a resveratrol, amelynek köze lehet a szív egészségének fenntartásához.

Az érelmeszesedés szívinfarktust és stoke-ot is okozhat. Atherosclerosis, más néven érelmeszesedés akkor alakul ki, amikor az artériák fala megkeményedik. Az életkor előrehaladtával az erek falában zsíros lerakódások keletkeznek, amelyek egyre inkább megakadályozzák a normális véráramlást. Az érszűkület érinthet egy vagy több területet az érben, de az ér teljes hosszára is kiterjedhet. A szőlőben lévő polifenolok segíthetnek megvédeni bennünket a szívbetegségektől, beleértve az érelmeszesedést is. Ezt a pozitív hatást a szőlő héjában található antociánoknak és a resveratrolnak köszönheti, de a szőlő húsában lévő fenolos savaknak is kiemelt feladata van a szívbetegségek megelőzésében.

A szőlő héjában található antociánoknak és a resveratrolnak köszönhetően a szőlő a vérzsírszintet is csökkenteni képes. A magas inzulinszint inzulinrezisztenciát okozhat, de a szőlő segíthet, hogy elkerüljük a 2-es típusú cukorbetegséget.

A szőlőben lévő flavonoidok még védenek az oxidatív stresszel szemben is, és csökkentik a szabad gyökök okozta károsodásokat, azaz a krónikus betegségek kialakulásának az esélyeit.

A sötét héjú szőlő csökkenti az LDL-oxidációt, ami részben megmagyarázza a szőlő szív- és érrendszerre gyakorolt egészségügyi hatásait.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egy kutatásba magas vérnyomásban – a szisztolés és a diasztolés értékek is magasak voltak – szenvedő férfiakat vontak be. A vizsgálatban részt vevőket két csoportra osztották. Az egyik csoport naponta kapott szőlőlevelet, míg a másik csoport nem volt ilyen szerencsés helyzetben. Azoknak a személyeknek, akik szőlőlevelet fogyasztottak, már két hónap alatt öt százalékkal csökkent mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomásértékük.

A dohányzás is megemeli a vérnyomást, de a szőlő a dohányos ember vérnyomását is kordában tartja, nem beszélve antioxidáns hatásairól, amely csökkenti a szabad gyökök okozta károsodásokat és segít a betegségek megelőzésében. Azonban a legjobb lenne felhagyni ezzel a káros szokással, hiszen garancia nincs arra vonatkozólag, hogy a szőlő majd kiegyensúlyozza a cigarettában lévő káros anyagok hatásait.

1 hozzászólás

  1. Karcsi bácsi

    Nemcsak a szőlő, de a szőlőmag is jelentősen hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Ugyanis a mi tájainkon az arónia után a szőlőmag tartalmazza a legtöbb proantokianidinokat (erős antioxidáns).
    Ha a szőlészek ismernék a szőlőmag jótékony hatását, préselés után egész biztosan elkülönítenék, megőrölnék és fogyasztanák (úgy , mint én).

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük