fbpx

A tápanyagokban bővelkedő cseresznye

Faasztalon összehajtott konyharuhán kis fatálban cseresznye félig kiborulva, mellette magas pohárban cseresznyelé.

Ha eddig valaki nem kedvelte ezt a nagyon finom, ízletes gyümölcsöt, akkor a cikk elolvasását követően bizonyára kedvet kap hozzá, mert nagyon sok egészségügyi előnnyel rendelkezik. Pozitív hatásait a gyümölcsben található olyan tápanyagoknak köszönheti többek között, mint a C-vitamin, az A-vitamin, a K-vitamin, a kalcium, a kálium és a magnézium. Antioxidánsokban is bővelkedik ez a gyümölcs, ennek köszönhetően pedig kiemelkedő a betegségmegelőző szerepe.

A cseresznye tehát nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat. Ezek olyan anyagok, amelyek minden egyes nap azért küzdenek az emberi szervezetben, hogy csökkentsék a sejtkárosító hatásokat. Ezek sok minden miatt bekövetkezhetnek, többek között a gyulladás, a nem megfelelő anyagcsere, a dohányzás, a légszennyezettség miatt. Viszont a cseresznye rendszeres fogyasztásával jelentősen csökkenthetjük ezeket a sejtszintű károsodásokat.

A cseresznye tehát nagyon hatékony a gyulladás ellen. Ez pedig nagyon lényeges, hiszen a hosszú ideig fennálló és tartós gyulladás oka lehet a krónikus betegségek kialakulásának, mint a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egy kutatásba cukorbeteg személyeket vontak be, a vizsgálat két hónapig tartott. A vizsgálati személyek minden egyes nap kaptak cseresznyelevet. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy ezeknél az embereknél nemcsak a vércukorszint csökkent, hanem a vérnyomás is normalizálódott. Ez azért is lényeges, mivel a cukorbetegség egyik szövődménye nem más, mint a magas vérnyomás.

Egy másik vizsgálat során pedig azt állapították meg, hogy a cseresznyelé a magas koleszterinszintet is csökkenteni tudja. Ez is lényeges, mivel a magas koleszterinszint a szívbetegségek egyik kockázati tényezője.

A magas húgysavszint hosszú távon nem éppen kedvező, mivel szerepe van a köszvény kialakulásában. A cseresznyelé azonban eredményesen tudja a magas húgysavszintet is csökkenteni, ami pedig jelentősen enyhíti a köszvény kellemetlen és sok esetben fájdalmas tüneteit.

Ahhoz, hogy éjszakánként jókat tudjunk aludni, melatoninhormonra van szükségünk. Ahogy idősödünk, ennek a hormonnak is lecsökken a szintje. Ha nem szeretnénk beletörődni a kialvatlanságba, akkor esténként fogyasszunk rendszeresen cseresznyelevet, mivel melatonint is tartalmaz nagy mennyiségben.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük