fbpx

A testi fájdalmak doktora: fokhagyma

Egy kék színű asztalon fokhagymák és fokhagymagerezdek, mellettük egy tálban vízbe áztatott fokhagymagerezdek.

Sajnos nagyon sokan szenvednek ízületi gyulladásban, nemcsak hazánkban, hanem világszerte egyre több és több embert gyötör ez a betegség. Az ízületi gyulladás során nagyon sok kellemetlen tünet léphet fel, megjelenhet például a fájdalom, a végtagok deformitása, a fáradtság, illetve állandósulhat a gyulladás a szervezetben.

Azok akik ízületi gyulladásban szenvednek, valószínűleg járnak kezelésekre és gyógyszert is szednek. A természetes gyógymódok közül is érdemes azonban néhányat kipróbálni, hiszen egyes esetekben lehetnek annyira hatásosak, mint a gyógyszerek.

Az egyik leghasznosabb gyógynövény a fokhagyma, hiszen kiemelkedően magas allicintartalmával és egyéb bioaktív hatóanyagaival együtt sokféle betegség tüneteinek a csillapításában és megszüntetésében lehet a segítségünkre.

A fokhagyma értékes összetevőinek köszönhetően remek gyulladáscsökkentőnek számít, de a fájdalom csillapításában is verhetetlen. A fáradtság csökkentésében is hasznunkra válhat, amely gyakori velejárója az ízületi gyulladásnak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egy kutatásba ízületi gyulladásban szenvedő betegeket vontak be. Az egyik csoport tagjai mindennap két alkalommal kaptak fokhagyma-kiegészítőt, míg a másik csoport tagjainak csupán placebót adtak. A vizsgálat végeztével az eredményeket összegezve azt a megállapítást tették, hogy a fokhagyma-kivonat jelentős mértékben csökkenti a gyulladást jelző markert, a C-reaktív fehérjét a szervezetben. Az is kiderült, hogy a résztvevők két hónap elteltével kevesebb fájdalomra és fáradtságra panaszkodtak, sokkal jobb lett a mobilitási szintjük és aktívabbak is lettek a fokhagyma-kiegészítő nyolc héten át tartó fogyasztását követően.

A fokhagyma egészségügyi előnyeit nemcsak az ízületi gyulladásban szenvedő betegek élvezhetik, hiszen sok más pozitív hatása is ismeretes, például pozitívan hat a máj egészségére és részt vesz a méregtelenítésében is.

A gyógynövény ezen kívül hatékony lehet a magas vérnyomás csökkentésében is, amivel támogatja a szív egészséges működését. A fokhagyma rendszeres fogyasztásának köszönhetően mérséklődhet a magas koleszterinszint, csökkenhet a vérrögképződés kockázata, illetve erősödhet az immunrendszerünk.

  1. Madácsi Katalin

    Imádom a fokhagymát de sajnos a gyomrom nem viseli el de nem csak őt ha nem a vöröshagymát – lila hagymát sem meg még sok mindent.Pedig nagyon nagy szüksége lenne a szervezetemnek azokra a nyers állapot enzimekre!!!Kapszulákat nem akarok szedni az én véleményem az,hogy azzal nem lehet helyettesíteni ezeket!!!

    1. Kedves Katalin, sajnos lehetséges, hogy túl erős a gyomrának a hagyma- A kapszulás kiegészítő jó megoldás lehet, mert az koncentrátumot tartalmaz és bélben aktiválódik, elvileg nem bántja a gyomrot. Érdemes megkérdezni ezzel kapcsolatban egy gyógyszerészt, biztosan tud jó megoldást ajánlani.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.