Tudatalatti és pszichoanalízis képzeletbeli megjelenítése.

A Reich-terápia kidolgozója Wilhelm Reich, aki hasonlóan Freudhoz pszichoanalitikusként dolgozott a 20. században Bécsben. Később aztán az Egyesült Államokba költözött, és ekkor dolgozta ki a terápiás módszerét is. Reich valójában Freud módszereit vizsgálta felül, de kicsit több dolgot figyelt meg a tudatalattival kapcsolatban. Reich úgy gondolta, hogy az emberek a tudatalattijukba száműzik az életben szerzett fájdalmas és kellemetlen tapasztalataikat, élményeiket és érzéseiket. Azonban ezek az elfojtott élmények és érzések testi feszültséget, majd testi betegségeket és lelki problémákat generálhatnak. Reich meg volt győződve arról, hogy vannak olyan testmozgások, amelyek jelentősen képesek enyhíteni a felgyülemlett feszültséget, és valamennyire oldani tudják az elfojtott érzelmeket is.

A Reich-terápia során a terapeuta elmagyarázza a kezelést igénybe vevőknek, hogy a testtartásunk, az izomzatunk és a légzésünk választ ad arra, hogy mennyire fojtjuk el az érzelmeinket, vagy mennyire engedjük azokat szabadjára. Az egyes gyakorlatok azt a célt szolgálják, hogy a beteg ellazuljon és az izmok görcsös merevsége, feszülése megszűnjön. Reich olyan módszereket is alkalmazott, amelyek a bioenergetikában is használatosak, habár ezek közül sokat tovább is fejlesztett.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Reich elmélete nem merült ki ennyiben. Úgy vélte, hogy a szexualitás és a lelki bajok szoros kapcsolatban állnak egymással. Szentül meg volt róla győződve, hogy azok az emberek szenvednek leginkább mindenféle lelki nyavalyától, akiknél az úgynevezett „orgonenergia” elzáródik. Az „orgonenergia” pedig nem más, mint az orgazmus élményéhez kapcsolódó életenergia. Munkája során még egy kamrát is tervezett, amelyet „orgonaakkumulátornak” nevezett el. Azt képzelte, hogy ez egy olyan hely, ahol az emberek ismét energiával telítettek lehetnek.

Persze szakmabeli társai nem díjazták Reich elméleteit és elgondolásait. Az Egyesült Államok egészségügyi és jogi hatóságával is összeütközésbe került. Az eredmény az lett, hogy betiltották a tevékenységét az elméleteivel és az eszközeivel együtt, be is börtönözték. Végül itt halt meg szívinfarktus következtében. Manapság sok elméletét és módszerét elfogadják, elismerik és használják is.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*