fbpx

A vitaminok és az omega-3 zsírsavak szerepe az agy egészségének fenntartásában

Kék agy súlyzózik rózsaszín háttérrel.

Az agyunknak is szüksége van vitaminokra, csakúgy, mint az immunrendszerünknek vagy éppen a tüdőnknek. Minél inkább kielégítjük az agyunk vitamin iránti szükségleteit, annál nagyobb esélyünk lesz arra, hogy sokáig egészséges kognitív funkciókkal rendelkezünk. Milyen vitaminokra van szüksége az agyunknak? Mutatjuk a válaszokat!

Az agysejtek megfelelő működéséhez többek között B-vitaminokra van szüksége az agyunknak. A B-vitaminok vízben oldódnak, így folyamatosan pótolnunk kell azokat, mert a szervezetünk nem tárolja. Ez a vitamincsoport segít a kulcsfontosságú neurotranszmitterek előállításában, mint például a szerotonin, a GABA és a dopamin.

Agyunk számára az antioxidáns vitaminok is nélkülözhetetlenek. Energiára van szüksége, hogy maximálisan el tudja látni a feladatait. Sajnos azonban az agyban is kialakulhat oxidatív stressz, amelyet a szabad gyökök váltanak ki, és amely az agy károsodását okozhatja. Ennek megakadályozására van szüksége az agyunknak vitaminokra.

Az E-vitamin, a C-vitamin és a D-vitamin elengedhetetlenül fontos szerepet játszik az agy egészségének fenntartásában. Antioxidánsként működnek és ellensúlyozzák az oxidatív stressz agysejtkárosító hatásait.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az E-vitamin szintén nagyon fontos szerepet játszik az oxidatív stressz káros hatásainak kivédésében. Támogatja az agy alkalmazkodóképességét és az agysejtek közötti kommunikációt is. Amennyiben rendszeresen gondoskodunk az E-vitamin-bevitelről, jelentősen lecsökkenhet a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának az esélye.

A C-vitamint sokan ismerik. Ez egy erős antioxidáns vitamin, amelynek ha alacsony a szintje a szervezetben, fokozódik a depresszió kialakulásának az esélye.

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely szintén fontos szerepet tölt be az agy egészségének fenntartásában. Nemcsak jó hangulatot biztosít, hanem a kognitív funkciók hanyatlását is megakadályozza.

Az omega-3 zsírsavak is kiemelkedő szerepet játszanak az agy egészségének megőrzésében, mivel ezek a vegyületek a sejtmembránok és a neuronok építőkövei, illetve csökkentik a béta-amiloid plakkok kialakulását az agyban. Ez azért fontos, mert a béta-amiloid nagy mennyisége okozza az Alzheimer-kórt és más agyi neurodegeneratív betegséget.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük