fbpx

A zellerben és az articsókában lévő flavonoidok elpusztítják a rákos sejteket

Articsókák a konyhapulton.

A különböző egészséges ételek fogyasztása megóvhat bennünket bizonyos betegségek kialakulásától, amelyek közül az egyik legveszedelmesebb a daganatos megbetegedés. A kutatók olyan értékes flavonoidokat fedeztek fel a zellerben és az articsókában, amelyeket fel lehet használni hasnyálmirigyrák kezelésére és megelőzésére.

A zeller és az articsóka apigenint és luteint tartalmaznak, amelyek hatékonyak lehetnek a rákos sejtek elpusztításában. A megállapítás arra is rávilágít, hogy mennyire fontos szerepe van az étrendnek a betegségek megelőzésében.

Egy laboratóriumi kísérletben azokat a rákos sejteket, amelyeket flavonoidokkal kezeltek, az apoptózist – vagyis a rákos sejtek halálának arányát – 8 százalékról egészen 43 százalékig lehetett felküzdeni. Azonban a vizsgálatok során kiderült, hogy nemcsak az articsóka és a zeller, hanem az oregánó és a petrezselyem flavonoidjai is hasonlóan viselkedtek, vagyis ezek is képesek voltak a rákos sejtek elpusztítására.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A megfelelő ételek fogyasztása tehát nagyon hasznos lehet a rákos megbetegedések kezelésében és megelőzésében, ellenben a feldolgozott hústermékek szorosan kötődnek a hasnyálmirigyrák kialakulásához.

A vizsgálatok során az apigenin önmagában indukálta a hasnyálmirigy rákos sejtjeinek az elpusztítását, de a legjobb eredményeket akkor kapták a vizsgálatot végzők, amikor a rákos sejteket 24 órán keresztül apigeninnel kezelték elő, majd 36 órán keresztül kemoterápiás gyógyszert alkalmaztak. A kutatók úgy vélik, hogy ezeket a flavonoidokat az előírt rákellenes gyógyszerek beadása előtt kell alkalmazni, mivel azok egyidejű fogyasztása megszüntetheti az előnyöket. Ez azért lehet, mert a flavonoidok és a kemoterápiás gyógyszerek egymással versenyezhetnek, ha azok egyidejűleg kerülnek alkalmazásra.

Az apigenin megöli a rákos sejteket egy glikogén enzim gátlásával. Az enzim gátlása csökkenti az antiapoptoikus gének termelését a rákos sejtekben. Ezek a gének segítenek a sejtek önmegsemmisítésében. Az apoptózis alatt álló sejtek százalékos aránya jelentősen megnövekedett, amikor a kutatók flavonoidokkal kezelték elő azokat.

A hasnyálmirigy-daganatot nagyon nehéz felismerni, mivel nagyon bizonytalan tünetei vannak. Továbbá a daganat kimutatását nagyon megnehezíti a szerv elhelyezkedése is.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük