fbpx

A zsálya pozitívan hat a kognitív funkcióra

Zsályatea üvegpohárban, mellette zsályalevelek.

A mediterrán országokban már évszázadok óta használják a zsályát remek ételízesítő fűszerként, de gyógynövényként is tekintenek rá, hiszen számos egészségügyi előnye létezik. Többek között a kognitív funkcióra gyakorol kiemelkedő hatást.

A zsályával kapcsolatban számtalan tudományos kutatást végeztek és bebizonyosodott, hogy számos jótékony vegyülettel van tele. Ezek a vegyületek a növény minden részében megtalálhatók, még az illóolajában is.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a zsálya javítja az emlékezetet. Egy kutatásba Alzheimer-kórban szenvedő betegeket vontak be. A csoport egyes tagjai placebót, míg a többiek zsályakivonatot kaptak két hónapon keresztül mindennap. Azoknál, akik zsályakivonatot kaptak, jelentős javulást észleltek a memória terén. Ezeknek a betegeknek sokkal jobb volt az emlékezetük a vizsgálat végeztével, mint azoknak a betegeknek, akik csupán placebót kaptak. A zsálya még azoknál az idős embereknél is javulást hozott, akik nem szenvedtek ebben a betegségben, viszont a kor előrehaladtával csökkent a memóriájuk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Számos kutatást végeztek a zsályával kapcsolatban, és mindannyiszor bebizonyosodott, hogy pozitív hatással van az emlékezőképességre, független attól, hogy ki hány éves.

A zsályának kiemelkedő a K- és B6-vitamin-tartalma, de van még benne vas, kalcium és mangán is. Ezen kívül igen gazdag A-, C- és E-vitaminokban, illetve cinkben, rézben és magnéziumban.

A zsálya antioxidánsokban is gazdag. Az antioxidánsoknak többek között az a feladatuk, hogy megerősítsék a szervezet védekezőképességét és semlegesítsék a potenciálisan káros szabad gyököket, amelyek a krónikus betegségek kialakulásához kapcsolódnak.

A zsályában van még rozmaringsav, kávésav és rutin, amelyek mind-mind részt vesznek a rákos megbetegedések megelőzésében, de a jobb agyi funkciókat is biztosítani tudják.

A zsálya segít megakadályozni a Candida albicans nevű gomba elszaporodását, segítséget nyújt a torokfertőzések kialakulásában, és megakadályozza a szájfekély és a gyulladt fogíny létrejöttét.

A menopauza időszakában jelentősen lecsökken az ösztrogén nevű hormon szintje. Ez okozhat kellemetlen tüneteket. A tünetek közé tartozik a hőhullám, a hangulatingadozás, a fejfájás, az ingerlékenység, az izzadás és a hüvelyi szárazság. A zsálya csökkenteni tudja a menopauzális tüneteket is.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük