Kólafa termései, kóladiók egy kis terítőn.

A kólafa (Cola) őshazája Afrikában van, ahol nem csupán hétköznapokon fogyasztják ennek a fának a termését, vagyis a kóladiót, hanem ünnepi alkalmakkor is előszeretettel majszolgatják és idegeneknek, pontosabban a házukba betérő vendégeknek is ínyenc csemegeként szolgálják fel. Viszont gyógyászati célokra is felhasználták és használják mind a mai napig az afrikai emberek. A kóladiót nem csupán desszertként, hanem az elme élénkítésére is előszeretettel vetik be, ily módon próbálják a fáradtságot elűzni a testükből. Ezt a növényben található magas koffeintartalom képes elősegíteni. A kóladióban található koffein a központi idegrendszert képes erőteljesen stimulálni.

Az afrikaiak a kóladiót fejfájás csillapítására is alkalmazzák, de az emésztés fokozására is kóladiódarabkákat rágcsálnak. Egyes afrikai népek más hatások miatt is nagyon kedvelik a kólafa termését. Afrika egyes területein gyakran pusztít éhínség, emiatt emberek és legfőképpen gyermekek ezrei halnak meg nap mint nap. Az itt élő emberek arra jöttek rá, hogy a kóladió rágcsálása az éhségüket is csillapítja. Használják még a vérkeringés felfrissítésére és meg vannak róla győződve, hogy még az izmaiknak is jót tesz a kólafa termése. Hisznek abban, hogy csillapítja a lázat és a hányinger kellemetlen tüneteit, illetve szentül meg vannak győződve arról, hogy a megfázásból is hamarabb kilábalnak ennek a növénynek a segítségével.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kólafa akár a húszméteres magasságot is elérheti. A mályvafélék családjába tartozik. A fa levelei hosszúkásak és tojásformájúak is lehetnek. Sárga virágait piros erezet díszíti. A fa termését, a kóladiót használják fel gyógyászati célokra. A kóladiómag teobromint, teofillint és cserzőanyagokat tartalmaz. A kóladió vízhajtó hatással rendelkezik és segíti a zsírok lebontását.

A kólafa magjából, amelyet előzőleg napon alaposan kiszárítanak, készül a sokak által kedvelt üdítőital, a kóla. A Coca-Colát, vagyis a ma is oly népszerű, koffeintartalmú itókát egy gyógyszerész, John Pemberton fejlesztette ki a 19. század végén. Napjainkban ezekjbe az üdítőitalokba nagy részébe azonban már nem kólamagkivonatot, hanem mesterséges ízesítőszereket, illetve koffeint használnak.

Mivel a kóladió nagy mennyiségben tartalmaz koffeint, fogyasztása nagy mennyiségben semmiképpen sem javasolt, illetve azok, akik szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvednek, tartózkodjanak tőle, mivel tágítja a koszorúereket és megemeli a vérnyomást. Akik gyomor- és nyombélfekélyben szenvednek, szintén kerülniük kell ezt a kellemes ízű növényt. Áldott állapotban lévő hölgyeknek és szoptató kismamáknak sem tanácsos a kóladió fogyasztása.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*