Fokföldi muskátli, vagyis Pelargonium sidoides gyönyörű virága.

A fokföldi muskátli (Pelargonium sidoides) gyógyító ereje a gyökerében van. Köszönheti ezt a növényben található értékes hatóanyagoknak, mint például a cserzőanyagoknak, a kumarinoknak, a flavonoidoknak, az illóolajoknak és a poliszteroloknak. Eredetileg ennek a növénynek a gyógyító hatását nem igazán ismerik el Európában, de a virág őshazájában, Afrikában nagyon sokféle betegséget orvosolnak vele. Az afrikai nép legfőképpen légúti megbetegedéseknél, gyomor- és bélproblémáknál, májbetegségeknél remél enyhülést ettől a növénytől, pontosabban annak megszárított gyökerétől, de előszeretettel használják menstruációs panaszok enyhítésére is. A növény afrikai neve Umckaloabo – amely annyit tesz: köhögés, mellkasi fájdalom –, vagyis az alapján adtak nevet ennek az ősi növénynek, hogy elsősorban milyen betegségeket gyógyít.

Klinikai vizsgálatokat mind a mai napig végeznek, hogy megbizonyosodjanak a növény gyógyító hatásáról. Az már megállapításra került, hogy a fokföldi muskátli gyökere antimikrobás hatással rendelkezik, amely a krónikus légúti megbetegedéseknél hozott pozitív eredményeket. Egy másik kutatás során az is beigazolódott, hogy a növény gyökere hatékonyan képes elpusztítani a vírusokat is.

A gyógyszeripar jelenleg teát nem, de cseppeket készít a növényből, habár fogyasztása nem mindenkinek javasolt. Mikor nem ajánlott a gyógynövény alkalmazása? Várandósság és szoptatás ideje alatt. Azok a személyek se kísérletezzenek a gyógynövényből készült készítményekkel, akik más betegségben, például vesebetegségben vagy vérzékenységben szenvednek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyógynövénnyel kapcsolatos érdekesség, hogy az Afrikában élő zulu törzsek már hosszabb ideje használták a fokföldi muskátlit, de csak a törzs tagjai ismerték a növény gyógyhatását, szélesebb körben, a világban nem terjedt el az alkalmazása. Mígnem a 19. század végén egy angol úriember, Charles Henry Stevens Dél-Afrikába utazott, hogy az egyre súlyosbodó betegségét (TBC-ben szenvedett) ott orvosolja. A pihenése alatt találkozott egy gyógyítóval, aki ezzel a növénnyel kezelte. Az angol mérnök is meglepődött, hiszen a kezelés hatására egyre jobban érezte magát. Ezt követően Angliában a gyógynövényt cseppek formájában kezdték el forgalmazni.

Ha olyan panaszai vannak, amelyet a fokföldi muskátli orvosolni képes, akkor semmiképpen se készítsen saját kezűleg ebből a növényből otthoni készítményeket, hanem keressen fel egy patikát, ahol nagy esély van rá, hogy van készleten olyan csepp vagy kivonat, amely ennek a gyógynövénynek a gyökeréből készült.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*