fbpx

Álmatlanságban szenved? Ezek az italok és ételek segíthetnek!

Egy szakállas férfi ágyban fekszik karikás szemmel, mögötte felhős ég, álmatlanságban szenved.

Az alvás jelentősen hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez. Korábbi cikkeinkben beszámoltunk arról, hogy az alváshiány és a nem elegendő pihenés milyen testi és lelki tüneteket és betegségeket okozhat. Ebben a cikkben pedig hatékony házi szerekről lesz szó, olyan italokról és ételekről, amelyek segítenek elaludni, hogy ezzel megelőzzünk olyan krónikus betegségeket, mint például cukorbetegség vagy szívbetegség.

Már a nagyszüleink is alkalmazták azt a praktikát, ha nem jött álom a szemükre, hogy megittak egy pohár meleg tejet, amibe mézet is raktak esetenként, így sokkal könnyebben el tudtak aludni, sőt mi több, pihentető volt az alvásuk. A tej azért segíthet a gyors elalvásban, mert olyan anyagokat, vitaminokat tartalmaz, amelyek elősegítik a pihenést. Ilyen anyag a triptofán, a D-vitamin, a kalcium és a melatonin.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A diófélék és a mandula is segíthet az elalvásban. A mandula például nagy mennyiségben tartalmaz melatonint, amely hormon szabályozza az alvás és az ébrenlét ciklusát. A mandula magnéziumban is gazdag, amely szintén hatásos lehet az elalvásban. Jól tesszük, ha naponta fogyasztunk belőle, hogy javuljon az alvásunk minősége és így csökkenhessen a krónikus betegségek kialakulásának kockázata is.

A dió szintén nagy mennyiségben tartalmaz melatonint, szerotonint és magnéziumot, amelyek min-mind segítenek elaludni. Tökmagot is ehetünk lefekvés előtt, hiszen gazdag forrása a magnéziumnak és egy triptofán nevű vegyületnek, amelynek kiemelkedő szerepe van az álmatlanság leküzdésében.

Gyógyteát is ihatunk elalvás előtt. A kamillateával kapcsolatban bebizonyosodott, hogy csökkenti a mentális stresszt, a depressziót és még az alvást is megkönnyíti. Sok antioxidánst tartalmaz, az egyik ilyen antioxidáns vegyület az agy egy olyan receptorához kapcsolódik, amely elősegíti, hogy álmosak legyünk, így csökken az esélye az álmatlanságnak.

Még egyes gyümölcs is támogathatja a pihentető alvásunkat. Nagyon hasznos lehet, ha lefekvés előtt elfogyasztunk néhány kivit. Ez a gyümölcs ugyanis több olyan anyagot, vegyületet is tartalmaz, ami biztosíthatja a jól alvást, leginkább a melatonin, a flavonoidok, az antociánok, a kálium, a magnézium és a karotinoidok.

Nyáron, ha nehezen megy az elalvás, lefekvés előtt együnk meg egy marék cseresznyét vagy igyunk meg egy pohár cseresznyelevet, mivel ez a gyümölcs nagyon sok antioxidánst, C-vitamint, magnéziumot, káliumot és foszfort tartalmaz. Emellett alvásszabályozó vegyületekben is bővelkedik, hiszen van benne melatonin, kálium, szerotonin és triptofán is.

  1. Szuhay Péter

    Csak egy dolgot nem említ a cikk, a sört! Abban ott a nyugtató hatású komló, minél keserűbb a sör, annál több. Legfelejbb kis finom különbség, hogy olcsóbb sörökben komlókivonat van, a jobbakban komló.

    1. Kipróbálnám ,de tartok tőle hogy azért nem tudnék aludni mert minimum 1× ki kéne mennem a mosdóba.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük