fbpx

Álmot hozó gyógynövények

Egy krém színű ágyon fiatal szőke hajó lány fekszik csukott szemmel, álmában mosolyog.

Az alvászavarok vagy a krónikus álmatlanság kialakulhat stressz miatt, ám ilyenkor is bátran fordulhatunk a gyógynövényekhez, hiszen nagyon sok olyan csodálatos növény áll a rendelkezésünkre, amelyek nyugalmat és jobb alvást biztosíthatnak – mindezt pedig mellékhatások nélkül teszik. Ha szeretnénk jól aludni és felfrissülve, kipihenve ébredni, akkor próbáljuk ki ezeket a gyógynövényeket.

Talán a kamilla az egyik leggyakrabban használt gyógynövény álmatlanság és alvászavarok kezelésére. Mivel enyhe nyugtató hatásokkal rendelkezik, így pozitívan hat a szívre és az érrendszerre, miközben az immunrendszert is serkenti.

Egy másik gyógynövény, amely minőségi alvást biztosít nem más, mint a levendula. Tanulmányok igazolják, hogy ez az illatos és szépséges gyógynövény jó hatással van az idegrendszerre, illetve az álmatlanság leküzdésében is a segítségünkre lehet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A macskagyökérre is számíthatunk, ha este nehezen alszunk el vagy az éjszaka során nem jól alszunk. Ez a gyógynövény nemcsak a gyors elalvást támogatja, hanem a mély és a hosszabb alvást is biztosíthatja.

A komlót már a 20. század elején is használták, hiszen felismerték idegnyugtató hatását, így azoknak az embereknek javasolták, akik gyenge idegrendszerrel rendelkeztek. A komló, mint a sör egyik alapanyaga nagyon sok pozitív hatással rendelkezik, hiszen kiváló lehet álmatlanság, nyugtalanság és idegesség esetén is. Nem kell ahhoz sört innunk, hogy jól aludjon, hiszen manapság már úgynevezett komlópárnát is gyártanak, amelynek azok a személyek örülhetnek, akik alvási gondokkal küszködnek.

Amennyiben az álmatlanság miatt idegileg már kimerültünk, mentális gondokkal küzdünk és a munkahelyi teljesítményünk sem túl rózsás a kevés vagy nem pihentető alvás miatt, akkor a golgotavirág is a hasznunkra lehet. Gyerekek is és felnőttek is nyugodtan fogyaszthatnak golgotavirág-teát, ha álmatlanságban szenvednek.

A citromfű szintén biztosítja a pihentető alvást, főleg ha komlóval és levendulával kombináljuk. De nemcsak elalvásban lehet segítségünkre, hiszen csökkentheti a szorongást és hozzásegíthet ahhoz, hogy lenyugodjunk. Ez a kettős hatás pedig rendkívül sokat segít abban, hogy könnyen és gyorsan elaludjunk.

  1. Szuhay Péter

    Régi mániám, hogy szervezetünk konzervatívabb, mint mai életmódunk. Igenis biológiánk azt szereti, ha minden nap ugyankkor kelünk, reggelizünk, tesszük a dolgunkat és fekszünk is ugynakkor. Aki ezt nagyon felborítja, megkapja az alvászavarokat. A másik receptem: ne nézzünk tévét (különösen filmet) este 9 után, inkább hallgassunk barokk zenét a Youtube-on.

  2. Rác Erika

    A macskagyökértől, vagy a komlótól, vagy mindkettőtől miért fáj a fejem? Nem tudom, hogy melyik a ludas ebben, hiszen a legtöbb altató, és nyugtató kapszulában mindkettő megtalálható. A levendulát nemrég kezdtem használni kb. 1 hétig tudtam is aludni tőle, utána már ugyanugy nem. Annyira extrém az alvászavarom, hogy este 9-kor lefekszem, és kb. hajnal fél 5 felé tudok elaludni! Receptre kapható altatókhoz nem akarok hozzászokni. Sokat mozgom, levegőn is vagyok, kb. másfél 2 órát edzem edzőteremben, sétálok, kertészkedem, nem tv-zek. Milyen alternativ módszert használjak?

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük