fbpx

Amerikai karmazsinbogyó, amely nem gyógyít, hanem mérgez

Amerikai karmazsinbogyó ősszel.

Az amerikai karmazsinbogyó őshazája Észak-Amerikában van, de ma már egy hazánkban is ismeretes növényről van szó, hiszen a 17. században Európába is meghonosították ezt a lágyszárú növényt. Az indiánok nemcsak gyógynövényként, hanem haszonnövényként, táplálékként is tekintettek a karmazsinbogyóra, hiszen a növény szárának belső, lágy szárát megsütötték, de szíverősítőt is készítettek belőle és ezzel a gyógynövénnyel enyhítették a reumás panaszaikat is. Európában pedig használták élelmiszerek színezésére, illetve cukrok, befőttek, likőrök és borok festésére.

Az amerikai karmazsinbogyó az alkörmösfélék családjába tartozik, talán ezért is nevezik még amerikai alkörmösnek is. De népiesen hívják még galambbogyónak, tintabogyónak, fitolakkának és tízporzós alkörmösnek is.

A gyógynövény gyökerében megtalálhatók a mitogén és a lektin, a magjában a lignánok, a levelében a flavonoidok, illetve a gyümölcsben, a magban és a levélben egyaránt fellelhetők a szaponinok és a glikozidok is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az amerikai karmazsinbogyóval kapcsolatban sok kutatást végeztek. Az egyik ilyen kutatás azt bizonyította be, hogy a gyógynövény alkalmas lehet AIDS elleni hatóanyag részeként, hiszen a növény olyan vírusellenes fehérjét tartalmaz, amely megakadályozza a HIV-vírus szaporodását és fertőzését a sejtekben.

Magyarországon sok megyében és sok helyen találkozhatunk ezzel a növénnyel. A karmazsinbogyó nagyon kedveli például a tápanyagban gazdag, laza talajokat. Előfordul gyümölcsösökben, erdőkben, de még városokban is találkozhatunk vele.

A karmazsinbogyó sem emberi, sem állati fogyasztásra nem alkalmas mérgező hatása miatt. Ha valaki mégis megkóstolná, akkor kellemetlen tünetekkel kell számolnia. Ilyen lehet például a hányás, a hasmenés, a görcsök és a májkárosodás is. Ma már éppen ezen hatások miatt az élelmiszeripar sem használja. Dél-Amerikában és Kelet-Ázsiában nem mondanak le erről a növényről, vagyis főzetet készítenek a növény friss hajtásaiból, majd az első főzővizet kiöntik. Aztán újabb főzetet készítenek belőle és azt elfogyasztják, de a növény fogyasztása még így is veszélyes, hiszen ily módon is okozhat mérgezéses tüneteket. Hazánkban készítenek belőle gyógyszert és homeopátiás szereket, de otthon jobb, ha senki sem kísérletezik vele, mert valóban egy nagyon veszélyes és mérgező növényről van szó.

1 hozzászólás

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük