Kövek között kinövő mezei zsurló.

Mezei zsurlót mi magunk is nevelhetünk, hiszen mint oly sok más gyógynövényt, ezt sem nehéz gondozni. Így mindig lesz a kertünkben egy olyan gyógynövény, amelyet sokféle betegségre használhatunk, vagyis készíthetünk belőle teát, ülőfürdőt, borogatást, de még tinktúrát is.

Az ülőfürdő jó szolgálatot tesz vesemedence-gyulladás esetén. Hogyan készíthetünk ebből a gyógynövényből ülőfürdőt? Áztasson be egy egész éjszakára hideg vízbe 100 grammnyi mezei zsurlót. Másnap melegítse meg a gyógynövényes vizet, majd szűrje le és adja a fürdővizéhez. Fontos, hogy a veséjét is érje a meleg, gyógynövényes víz. A kellemes fürdőzést követően burkolózzon be egy vastag törülközőbe, majd bújjon egy meleg, vastag paplan alá. Az sem baj, ha két-három takarót is magára terít.

A gyógynövényből pépes borogatást is készíthetünk. Ezt használhatjuk aranyérre, aranyeres csomóra. Pépet a gyógynövény frissen szedett leveleiből készíthetünk.

Az izzadás sok embernek okoz problémát. Ez ellen belsőleg és külsőleg is segítséget nyújt a mezei zsurló. Készíthetünk a gyógynövényből teát. Tegyen egy csészébe egy teáskanálnyi friss vagy szárított gyógynövényt, öntse le két deciliternyi forró vízzel. Hagyja állni 10 percig, majd szűrje le és már fogyaszthatja is. A tinktúrával pedig naponta két alkalommal is be lehet kenni az izzadós lábat, amely hamarosan már csak a múlt problémája lesz. Egy kisebb befőttesüvegbe tegyen 20 gramm gyógynövényt, majd öntse le 1 dl gabonapálinkával. Helyezze az üveget napos helyre, és naponta rázza fel az üveg tartalmát. Két hét múlva szűrje le és már használhatja is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A fejbőr korpásodása sok embert érinthet. Azonban a zsurlóból készült főzet ezt a gondot is megoldja. Készítsen mezei zsurlóból főzetet, majd hajmosás után ezzel öblítsen hajat. Hamarosan nyoma sem lesz a korpának.

Akármilyen betegségben is szenved, tudnia kell, hogy a gyógynövények a legjobb barátaink lehetnek, de csak óvatosan és körültekintően szabad a természetnek eme remek kincseit használni. Amennyiben gyógyszert szed vagy komoly betegsége van, mindenképpen kérje ki orvosa tanácsát a gyógynövény használatát illetően!

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*