fbpx

Amikor nem jön álom a szemünkre

Álmatlanul, ébren fekszik párja mellett az ágyban egy fiatal nő.

Az alvászavar jelentősen ronthat az életminőségen, hiszen aki képtelen esténként időben elaludni és csak forgolódik az ágyában, vagy éjjel többször is megzavarja az éjszakai pihenését valami, biztos, hogy reggel fáradtan és elgyötörten fog felébredni és a napközbeni teendőit sem lesz képes olyan intenzitással és eredményesen ellátni, mint aki nyugodtan és kellemesen végigaludta az éjszakát.

Az alvászavarnak két ismert típusa létezik. Az átmeneti és a tartós alvászavar. Az átmeneti alvászavar csak egy-egy bizonyos időszakon keresztül keseríti meg az életünket. Ez köthető valamilyen negatív életeseményhez, például egy szakításhoz, váláshoz, halálesethez. Az átmeneti alvázavart ezen kívül okozhatja a mindennapos stressz is, amely akár a családban, akár a munkahelyünkön ér bennünket. Okozója lehet még valamilyen betegség is, amit fájdalom kísér, és ez megzavarja a pihentető alvásunkat. Ha a problémánk csupán alkalomszerű, akkor a legcélravezetőbb, ha a probléma okát orvosoljuk, és nem altatószereket alkalmazunk, amelyek aztán függőséget okoznak és ezek nélkül a jövőben is képtelenek lennénk elaludni. Ha betegség okozza az álmatlanságot, akkor a hatékony, lehetőleg gyógyszer nélküli fájdalomcsillapításra kell törekednünk, vagy az orvosunkkal megbeszélni a lehetséges terápiás módszereket, amelyek segíthetnek enyhíteni a testi fájdalmakat, ezzel együtt pedig a nyugodt és háborítatlan szunyókálásunkat is biztosítani tudják.

Ha valamilyen negatív élethelyzet váltotta ki az alvászavarunkat, akkor nagyon sokat segíthet egy pszichológus, akivel nyíltan és tabuk nélkül megbeszélhetjük a lelkünkre nehezedő gondokat. Legyen az a szeretett személy elvesztése vagy éppen egy munkahelyi konfliktus megoldása. A helyes stresszkezelési technikák elsajátítása is sokat segíthet, hogy a ránk nehezedő gondokkal eredményesen megküzdjünk és sikeresen fel tudjuk dolgozni azokat. Márpedig ha a lelkünkre semmilyen teher nem nehezedik, akkor esténként is könnyedén el fogunk tudni aludni.

A tartós alvászavar hosszabb időszakon keresztül keseríti meg az életünket, és először a kiváltó okot kell felderíteni, hogy a problémát orvosolni tudjuk. A hosszú távú alvászavar egy ördögi kört alakít ki. Az alvászavarban szenvedő egyén egyre frusztráltabb, idegesebb és minden napja szorongással telik, mert retteg, hogy milyen éjszakának néz elébe. Majd mindenféle praktikát kipróbál és szinte már az egész élete arról szól, hogy valahogy megoldást találjon a problémájára. Emiatt sokat szorong, idegeskedik, ami viszont már az egészségi állapotára is hatással lesz.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

De mi okozhatja a tartós alvászavart? Általában minden alvási probléma először csak átmenetileg jelentkezik. Az átmeneti alvászavart a fentieken túl kiválthatja maga az öregedés folyamata is. Az idősebb személyeknek ugyanis a korábbi évekhez képest jóval több szabadidejük lesz, amikor nyugdíjba vonulnak, és egyes személyek a különféle betegségeik miatt már kevésbé aktívak, így napközben sem fáradnak el. Természetesen a korral járó alvásproblémáknak a melatoninszint csökkenése is oka lehet. Az alvászavarnak pszichés okai is lehetnek, és egyes pszichiátriai betegségek is járhatnak alvásproblémákkal. Egyes gyógyszerek is okozói lehetnek a nem megfelelő alvásnak, de a dohányzás és a túlzásba vitt kávéfogyasztás is vádolható az alváshiányért. Ezek mind-mind először átmeneti alvászavart okoznak, majd hosszabb időn keresztül fennállva tartóssá válnak.

Az alvászavar kezeléséhez hozzátartozhat a gyógyszeres kezelés is, amikor az orvos altatót, antidepresszánst vagy szorongásoldót ír fel a páciensnek. A nem gyógyszeres terápia része lehet maga az életmódváltás, a kognitív viselkedésterápiák és a helyes stresszkezelési módszerek alkalmazása és a relaxációs technika elsajátítása, mint például az autogén tréning.

1 hozzászólás

  1. Nagy Mária

    A kertemben állandóan van citromfű, az első szüret alkalmával / virágzásig/ levágom, megszárítom, majd befőttes üvegbe morzsolom télire teának. Ezután a fagyok beálltáig még remekül virul , ilyenkor 1-2 natúr zöld levelet elrágcsálok pár szem dióval szőlővel elalvás előtt 4-5 órával. HASZNÁL!

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük