Kamillavirágok közelről fotózva.

Az egyik legősibb és legsokoldalúbb gyógynövény a kamilla, amelynek kiemelkedő egészséget javító és fenntartó hatása antioxidáns tulajdonságának köszönhető. Antioxidánsai közül meg kell említeni a terpenoidokat és a flavonoidokat. A kamillát közel 5000 éve használják standardizált tea, növényi kivonat és kozmetikai szerek formájában a nyugalom, a vitalitás, a fiatalos megjelenés és a hosszú élettartam elősegítése érdekében.

A gyógynövény virágai nemcsak antioxidáns terpenoidokat és flavonoidokat, hanem apigenint, kvercetint és különböző glikozidokat tartalmaznak. Ezek a vegyületek csökkentik a gyulladást a szabad gyökök károsításával és a sejtmutáció megelőzésével. A kamilla antioxidáns tulajdonságai jobb immunfunkciót biztosítanak, de a gyógynövény használatával alacsonyabb lesz a hangulati rendellenességek aránya, mindemellett csökkenti a fájdalmat és a duzzanatot, illetve egészségesebb lesz a bőr, a köröm és a haj és még a szem egészségét is védi.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kamillát néha gyógynövény aszpirinnek is nevezik. Talán nem véletlenül, hiszen évezredek óta alkalmazzák. Az otthoni gyógymód kedvelői például többnyire fájdalom csillapítására használják. A kamillát önmagában vagy más gyógynövényekkel vegyítve lehet használni a fájdalom csökkentésére, de a duzzanatot és a bőrpírt is minimalizálni tudja. Hatékony az arc duzzanata, bőrirritáció, fogfájás és fertőzések ellen, amelyek mind-mind kialakulhatnak valamilyen gyulladás következményeként. Nemhiába adnak kamillakivonatot sok termékhez. Ezt a gyógynövényt megtalálhatjuk arc- és testápolókban, fogrémekben és szappanokban.

A kamilla természetes módon csökkenti az ízületi gyulladást, de a hátfájást is csillapítani tudja. A kamilla tehát nemcsak fájdalmat csillapít, de gyulladást is csökkent. Szülést követően a testet és az elmét is képes lenyugtatni, lecsillapítani. Mexikóban például a nőknek kamillatea fogyasztását javasolják munka után, hogy az izmaik ellazuljanak és nyugodtan tudjanak pihenni.

Számos vizsgálat folyt a kamilla daganatellenes hatásával kapcsolatban. A bizonyítékok azt mutatják, hogy a kamilla megakadályozza a rákos tumor növekedését és természetes módon védekezhetünk általa a rákos sejtek növekedésével szemben. Legalábbis a kutatások szerint. A tudósok úgy gondolják, hogy a rákos sejtek gátlása az apigenin nevű antioxidánsnak köszönhető, amely bioaktív összetevő, és segíthet a bőr-, a prosztata-, a mell- és a petefészekrák elleni küzdelemben.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*