fbpx

Az áfonya csökkenti a koleszterint

Fekete tálban egy nagy adag áfonya. a tetején friss levelek.

Már régóta ismert, hogy az áfonya megelőzi a túl magas koleszterinszintet. Kínai kutatók megtalálták ennek okát: az áfonyában található antociánok gondoskodnak arról, hogy a szervezet a koleszterint fokozottabban tudja kiválasztani a bélrendszeren keresztül. Ezen kívül redukálják különböző gének aktivitását, amelyek a magas koleszterinszinttel összefüggésbe hozhatók.

Áfonya – a megoldás magas koleszterinértékekre

A koleszterin az ember számára létfontosságú, például a sejtépítéshez és a hormonok képzéséhez van rá szükség. Egy embernek naponta mintegy fél-egy gramm koleszterinre van szüksége. Nem a táplálékból felvett koleszterinre van szükségünk, mivel ezt az anyagot a szervezet maga is képes előállítani.

Ha túl magas a koleszterinszint, akkor a szervezet zsíranyagcseréje összességében zavart szenved, pl. túlsúly, egészségtelen táplálkozás, pajzsmirigy-alulműködés és sok más egyéb következtében. A megemelkedett koleszterinszint súlyos egészségi problémákat okozhat. Különösen a szív- és érrendszeri betegségek rizikója növekszik a koleszterinértékkel együtt. Különbséget kell azonban tenni a „jó” HDL-koleszterin és a „rossz” LDL-koleszterin között. Egészségügyi szempontból döntő az LDL és a HDL aránya a vérben.

Az áfonya csökkenti a koleszterint

Régóta ismert, hogy az áfonya nemcsak megelőzni képes a megemelkedett koleszterinszintet, hanem csökkenteni is. Egy kínai kutatócsoport elsőként találta meg ennek a pozitív hatásnak a tudományos magyarázatát.

Ehhez kísérleti hörcsögöket etettek koleszterinben gazdag táplálékkal. Az egyik csoport 6 héten át kevesebb, egy másik csoport kétszer annyi áfonyából kinyert antociánt kapott. A harmadik csoport volt a kontrollcsoport, és nem kapott antociánokat. Az idő letelte után a kutatók ellenőrizték a vérzsírértékeket, és a bélrendszeren keresztül történő koleszterinkiválasztást. Ezen kívül vizsgálták speciális gének aktivitását, amelyeket a megemelkedett koleszterinszinttel hoznak összefüggésbe.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Antociánok mint koleszterincsökkentők

Mindkét, antociánokat kapó csoport a vizsgálat végére 6-12%-kal alacsonyabb koleszterinszintet mutatott, az antociándózistól függően. A bélrendszeren keresztül történő koleszterinkiválasztás az egyik csoportban 22-29%-kal, a másikban 41-74%-kal emelkedett. Ráadásul az antociánok csökkentették a „koleszteringének” aktivitását.

Ezért magas koleszterinértékek esetén bőségesen fogyasszunk áfonyát, illetve minden olyan élelmiszert, melyek antociánokat tartalmaznak – természetesen egy egészséges, bázikus táplálkozás keretén belül. Antocián elsősorban minden kék zöldségben és gyümölcsben található.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük