fbpx

Az agyunk is károsodhat

Két emberi fej formájú lombkoronájú fa egymással szemben, az egyik "agya" helyéről sok levelet lefújt a szél.

Az öregedés, az idősebb kor még nem indokolja az agy károsodását. Idősebb korban is lehetünk szellemileg épek és egészségesek. Azonban ha nem megfelelő életmódot folytatunk, ha nem élünk egészségesen, akkor nagy az esélye, hogy az agyunk is károsodik és csorba esik az egészségén. Mutatjuk is, milyen dolgok tehetnek kárt az agy egészségében és annak működésében.

Azt mindenki tudja, hogy a túl sok koffein, az esti alkoholfogyasztás vagy az esti telefonnyomkodás és számítógép-használat jelentősen megnehezíti az elalvást, és ezek is mind-mind okai lehetnek az alváscsökkenésnek, azaz az alvási problémák kialakulásának. Ha nem alszunk eleget, ha nincs részünk minőségi alvásban, akkor ez kiváltója lehet az agy leépülésének is. Kutatások igazolják, hogy minél kevesebbet és minél rosszabbul alszunk, annál nagyobb az esélye a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyorséttermi ételek rendszeres fogyasztása nemcsak a fizikai egészségnek nem tesz jót, de a mentális egészségnek sem, hiszen összefüggést mutattak ki a gyorsételek és a depresszió kialakulása között. Ezek az ételek az agy működését is megzavarják és negatívan hatnak például a memóriára. Mit tehetünk? Fogyasszunk minél több zöldséget, gyümölcsöt és egészséges táplálékot, hogy sokáig élvezhessük a mentális éberséget, a jó koncentrációképességet és a kitűnő memóriát.

Az inaktív életmód szintén nagyon sok betegséghez vezethet. Kutatások igazolják, hogy a mozgáshiány oka lehet a szívbetegség, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az Alzheimer-kór kialakulásának. Még idősebb korban is találunk olyan mozgásformát, amely hasznos a fizikai, a mentális és a szellemi egészségnek.

A dohányzás az egyik legrosszabb szenvedélybetegség, hiszen a cigaretta rengeteg olyan káros anyagot tartalmaz, amely megbetegíthet bennünket. A rendszeres dohányzás okozhat agyvérzést, szívinfarktust, de még a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásában is szerepet játszik, mivel felelőssé tehető az agy zsugorodásáért, és ezek a vegyi anyagok az agysejtek közötti kommunikációt is rontják. Akár még idősebb korunkban is leszokhatunk a dohányzásról, hiszen soha sem késő nemet mondani erre a káros szenvedélyre.

  1. Szuhay Péter

    Ahogy az idős ember rokonai, ismerősei meghalnak, egyre inkább egyedül marad. Nem könnyű, de szerintem ekkor kell nagyon társ vagy alkalmak, hogy beszéljen emberekkel, járkáljon valahová, mert jön a depresszió.

    1. Csordás József

      Tökéletesen igaz Péter! Csak egyre kevesebb az az ember, aki hajlandó lenne segíteni, az egyedüllét problémáját megoldani. Üdv. Jó egészséget!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük