Különféle édesítőszerek kis tasakokban egymás mellett.

Új kutatások alapján az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek megnövelik az anyagcsere-szindróma kialakulását. A metabolikus szindróma magába foglalja a magas vérnyomást, a magas koleszterinszintet, a magas vércukorszintet és a hasi zsír jelenlétét. Az anyagcsere-szindróma megduplázza a szívbetegségek és az erek betegségének a kockázatát, ezen kívül a metabolikus szindrómában szenvedő betegeknél nagyobb valószínűséggel alakul ki 2-es típusú cukorbetegség is.

A jóga mint edzésforma lecsökkenti az adipokineket. Az adipokinek olyan jelző fehérjék, amelyek az immunrendszert a gyulladás növelésére vagy csökkentésére utasítják. A jóga a metabolikus szindrómával rendelkező embereket a gyulladáscsökkentésével segíti, ami jelentősen képes mérsékelni a tüneteket.

A legújabb vizsgálatok szerint az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek növelik a zsírképződést. De nemcsak a zsírtermelődés alakul ki ezeknél az embereknél, hanem a gyulladás szintje is jelentősen megemelkedhet. A gyulladás miatt szintén kialakulhat metabolikus szindróma, ami viszont megnöveli a prediabatész és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kutatók a népszerű, alacsony kalóriatartalmú édesítőszerekkel tesztelték az őssejteket, emberi zsírszövetből. Ezeket a sejteket Petri-csészébe helyezték 12 napig olyan táptalajban, amely elősegíti a zsírtermelést és utánozza az elhízást elősegítő környezetet. A 0,2 millimólos szuklarózban – hasonlóan az alacsony kalóriatartalmú édesítőszereket fogyasztók vérében talált koncentrációhoz – a kutatók megfigyelték a gének kifejeződését, amely markerek a zsírtermelést és a gyulladást jelzik.

Ezzel kapcsolatban a kutatók humán kísérletet is végeztek. Elemezték a hasi zsír biposziás mintáit olyan személyeknél, akik alacsony kalóriatartalmú édesítőszereket fogyasztottak. Néhány alany egészséges volt, míg mások el voltak hízva. Az egészséges testtömegű egyénekben a génexpressziók különbségei nem voltak szignifikánsak. Azonban az elhízott vagy túlsúlyos alanyokban számottevő bizonyítékot találtak a fokozott glükóz sejtekbe történő transzportjára és az ismert zsírtermelő gének túlzott expressziójára, összehasonlítva az alacsony kalóriatartalmú édesítőszereket nem fogyasztókból származó zsírbiopsziás mintákkal.

Az őssejtalapú vizsgálatok azt mutatták, hogy az alacsony kalória tartalmú édesítőszerek a sejteken belül további zsírfelhalmozódást segítenek elő az olyan sejtekhez képest, amelyek nem jutnak ezekhez az édesítőszerekhez. Vagyis a szuklaróz dózisának növekedése a sejtekben megnöveli a zsírfelhalmozódást. Ez valószínűleg úgy következik be, hogy növeli a glükóz belépését a sejtekbe a glükóz transzporterek által megnövekedett aktivitás révén.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*