Emberi bélrendszer, mellette kiemelve a hasznos baktériumok.

Vadászó, gyűjtögető őseink bőséges mennyiségű rostot fogyasztottak hússal és zsírokkal együtt. Az iparosodással együtt megjelentek a feldolgozott élelmiszerek, ami a rostanyag fogyasztásának csökkenését, sőt zuhanását eredményezte. Azonban ha nem fogyasztunk elegendő rostot, akkor a bélbaktériumok károsodhatnak is.

Kutatások is folytak ezzel kapcsolatban. A kísérleteket egereken végezték. Az egereket két csoportra osztották. Az egyik egércsoport magas rosttartalmú étrendet kapott, míg a másik táborba tartozók csak kevés rostot fogyaszthattak. A táplálékbevitel a rostokat kivéve azonos volt fehérje, zsír és kalória tekintetében.

Néhány hét múlva óriási különbséget véltek a kutatók felfedezni. Ezeket a különbségeket a kutatók masszívnak és számottevőnek írták le. A kevés rostot fogyasztó egerek bélrendszerében egyes hasznos bélbaktériumfajták nyomtalanul eltűntek, míg sokféle káros baktérium pedig elszaporodott a bélrendszerükben.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kutatók az alacsony rosttartalmú étrendet kapó egereknek ismét magasabb rosttartalmú táplálékot adtak. Azt tapasztalták, hogy míg egyes hasznos baktériumfajok ismét megjelentek az apró jószágok bélrendszerében, úgy más, hasznos fajok soha többé nem tértek vissza.

A probléma nemcsak ott kezdődik, hogy ezek a baktériumfajták a rostdús táplálékkal sem tértek vissza, hanem ezek a hiányosságok két-három generáció múlva is megmutatkoztak.

A bélrendszer ökoszisztémája szó szerint több milliárd baktériumból áll. Ezek nemcsak nagyon hasznosak, de nélkülük nem is tudnánk életben maradni. Ezek a baktériumok ugyanis elhajtják a betegségeket okozó kórokozókat, támogatják az immunrendszer megfelelő működését, részt vesznek a szövetek felépítésében, regenerációjában és még a mentális folyamatokban is szerepet játszanak.

A rost jó forrása a gyümölcsök és a zöldségek, de sok rost van a zabpehelyben, a diófélékben, a korpában és a teljes kiőrlésű gabonafélékben.

Tanulmányok kimutatták, hogy a vidéki agrárlakosságnak sokkal többféle baktériumpopulációja van, mint az iparosodott országban élők bélrendszerében, és gyakran olyan baktériumokat is tartalmaznak, amelyek hiányoznak az alacsonyabb rosttartalmú táplálékokat fogyasztók bélrendszeréből. Ennek nem csak az iparosodás lehet az oka, hanem az antibiotikumok felelőtlen alkalmazása, illetve az, hogy a nők jelentős hányada ma már nem tartja a szoptatást olyan fontosnak, mint a régebbi korokban.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*