Üvegből ivó alkoholista árnyképe.

Az alkoholfogyasztás függőséget okoz. Ma már krónikus betegségként tekintenek az alkoholizmusra, amely a fizikai és a mentális egészségre is negatív hatást gyakorol, nem beszélve arról, hogy az emberi kapcsolatokat is tönkreteszi. Azonban a függőség nem egyetlen nap alakul ki, ez egy hosszú folyamat. A függő személy először csak akkor nyúl alkoholhoz, amikor rossz napja van, aztán már mindig talál indokot az ivásra, és természetesen a napi adagját is növelni szükséges, hogy a korábbi euforikus állapotot elérje. Az alkoholfogyasztó eljut a betegségnek abba a fázisába, amikor egyre többször lesznek gondjai a memóriájával, emlékezetkiesései lesznek, és nagyon gyakran elveszti az önkontrollt. Ebben a szakaszban lehet, hogy próbálja ugyan letenni a poharat, de segítség nélkül képtelen lesz rá.

A függő személynek a megvonási tünetekkel is szembe kell néznie. Az agya úgy viselkedik, mint egy zsarnok, hiszen fizikálisan annyira hozzászokott az alkohol jelenlétéhez, hogy nélküle már nem igazán tud működni. Persze egyéb kellemetlen tünetek is megjelennek. Megemelkedhet a testhőmérséklet, a vérnyomás, szaporább lehet a pulzus, de a nyugtalanság, a szorongás, a pszichózis és a görcsök is megjelenhetnek. De még akár a halállal is számolni lehet nagyon súlyos esetben.

Senki sem azért kezd el inni, mert alkoholista szeretne lenni. Nagyon sokan valamilyen nehéz élethelyzet miatt sodródnak az alkoholizmus kegyetlen világába, és mire feleszmélnek, vagyis mire eldöntik, hogy holnaptól egy kortyot sem isznak, már egyedül képtelenek megbirkózni a testüket és a szellemüket gúzsba kötő ördögi szenvedélytől. Sokan próbálják alkohollal oldani a szorongásukat vagy a bennük felgyülemlett feszültséget, de az illető valamilyen érzelmi válság miatt is remélheti az italtól a megnyugvást és a feledést.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az alkoholista ember nem képes normális életet élni, hiszen a szenvedélye előbb-utóbb teljesen eluralkodik rajta, és szép lassan felemészti az egészségét és tönkreteszi az egész életét. Eleinte csak néhány pohárkával iszik az illető, aztán egyre több alkalmat keres az iváshoz, sőt az alapvető feladatai ellátásához is szüksége lesz alkoholra, annak megnyugtató erejére. Az illető iszik, mert egyedül van, iszik, mert emberek között van, iszik, mert dolgoznia kell, iszik, mert éppen nem kell dolgozni, iszik, ha jókedve van, de akkor is a pohár után nyúl, ha éppen szomorú. Az italozást nem tudja kontrollálni és nem lesz képes ellenállni, sőt mindig keresi az indokot, hogy éppen abban a pillanatban miért is kell innia. Az okok egy kis időre megnyugtatják ugyan, de józan pillanatában elszégyelli magát, hogy ismét képtelen volt ellenállni és megint csak a bűnös nedű győzött. Viszont hogy a bűntudatát megszüntesse, ismét csak alkoholért kiált, vagyis egy olyan ördögi körbe kerül, ahonnan nincs menekvés. Nem elég, hogy bűntudata van, még hangulatingadozások is gyötörni fogják, amelynek a család issza meg a levét, mert hiszen a szenvedélybeteg hol kirobbanóan jókedvű, hol csak egy helyben gubbaszt és végtelenül szomorú. Ilyen lelkiállapotban a hétköznapi dolgok is egyre kevésbé fogják érdekelni, elveszíti a munkáját, egyre kevesebb barátja lesz, a többség elfordul tőle. A családi kapcsolatai is megromlanak. Lehet, hogy eleinte a család felajánlja a segítségét, de az alkoholista személyek jelentős hányada nem is akar változtatni az életén, márpedig a szenvedélybetegség leküzdéséhez elsősorban az kell, hogy a beteg személy is felismerje és belássa, hogy baj van, és akarjon változni, változtatni, gyógyulni.

A család és a barátok abban segíthetnek, hogy elmondják az alkoholizmusban szenvedő személynek, hogy segítségre van szüksége, hogy beteg és kezeltetnie szükséges magát, mert nagyon kevés azoknak a száma, akik önként is belátják, hogy rossz úton haladnak, és egyedül képtelenek visszatalálni a korábbi életükhöz visszavezető útra.

A kezelés megkezdésekor a beteg egy méregtelenítő programon esik keresztül, vagyis ebben a fázisban nem juthat alkoholhoz és gyógyszerekkel próbálják enyhíteni az elvonási tüneteket.

Majd a rehabilitációs program következik, hogy a betegnek minél könnyebben sikerüljön megszabadulni az alkoholtól. A programban szerepel a tanácsadás, a pszichológiai segítségnyújtás és az egészségmegőrzés.

Ha olyan személyt ismer, akiről tudja, hogy az alkoholizmus útjára lépett és szeretne rajta segíteni, azt semmiképpen se egyedül tegye. Az nagyon jó, ha a barátja, az ismerőse mellett áll ebben a nehéz időszakban, viszont tudnia kell, hogy a hirtelen alkoholmegvonás akár még a beteg személy halálához is vezethet. A hirtelen alkoholmegvonáskor jelentkezhet az úgynevezett „delirium tremens” állapot, amikor a beteget súlyos hallucinációk gyötrik. Ilyenkor jellemző lesz a betegre a szorongás, az álmatlanság, a zavarodottság, a rémálmok, az erős izzadás, és akár mély depresszióba is kerülhet. A megvonás kezdete után ugyan elmúlhat ez az állapot, de szakszerű segítség nélkül romolhat is a beteg állapota, a tünetei súlyosbodhatnak és akár bele is halhat a hirtelen alkoholmegvonás miatt jelentkező tünetekbe.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*