fbpx

Az alvás legjobb vitaminjai

Esti fényekben ágyban alvó hölgy.

Sokan nem is gondolják, hogy az álmatlanság, a nem megfelelő alvás és a vitaminhiány között összefüggés állhat fenn. Az egyes vitaminok hiánya nemcsak az alvás mennyiségében, hanem a minőségében is gondot okozhat.

Az alváshiány egészségügyi következményei

Az éjszakai pihentető alvásnak kulcsszerepe van az egészségünkre nézve, ha ez zavart szenved, számolnunk kell azzal, hogy sokféle egészségügyi probléma keletkezhet a szervezetünkben. Manapság, amikor sok stressz ér bennünket, számos embertársunk számára jelenthet kihívást ez a probléma. Kutatások beszámoltak arról, hogy a nem megfelelő alvás még a halálozási kockázatot is megnövelheti. Aki naponta hét vagy ennél kevesebb órát alszik, többféle krónikus betegség kialakulását kockáztatja. A nem megfelelő alvásnak számos oka lehet, többek között a stressz, de akár egyes vitaminok hiánya is meghúzódhat a háttérben.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A C-vitamin

A C-vitaminnak többek között az immunvédelemben van kitüntetett szerepe, de a megfelelő alváshoz is hozzájárul. Amennyiben nincs elegendő ebből a vitaminból a szervezetünkben, gyakran küzdhetünk alvásproblémákkal, mivel ennek a hiánya hozzájárul az alvás félbeszakadásához.

A vas

A vasnak elsősorban abban van szerepe, hogy oxigént juttasson el a sejtjeinkhez, éppen ezért vashiány esetén gyakran érezhetjük fáradtnak, kimerültnek magunkat. De az úgynevezett nyugtalanláb-szindróma kialakulásában is szerepet játszhat, ami miatt éjjelente több alkalommal is felébredünk, és csak nehezen vagy már egyáltalán nem tudunk visszaaludni.

A magnézium

A magnézium lehetővé teszi a melatonin termelődését, melyet alváshormonnak is neveznek. Amennyiben nincs megfelelő mennyiségű magnézium a szervezetünkben, úgy nem termelődik elegendő melatonin, így ez alapvetően érinti az alvás kimenetelét. A magnézium továbbá enyhíti az izomfeszültséget is, illetve pozitívan hat az idegrendszerre, ezek együtt pedig szintén segítséget nyújtanak a pihentető alvás létrejöttében.

A B12-vitamin

Ez a vitamin nemcsak az energiatermelésben segít, hanem az idegrendszerre és a vérsejtekre is pozitív hatást gyakorol. Az alacsony B12-vitamin-szint nemcsak kimerültséget és alvászavarokat okozhat, hanem a végtagok zsibbadását és bizsergését is, melyek szintén megnehezíthetik a minőségi alvást.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük